SLÁNSKÉ NOVINY

Parkování v centru města výrazně podraží

2012-10-01 11:29:36, - redakce

Slánská radnice připravuje výrazné změny v řešení parkování v centru města. Nejvýstižněji je možné je charakterizovat sloganem "Kdo chce zaparkovat, ať platí".

Doposavad bylo město Slaný ke svým obyvatelům i návštěvníkům z pohledu parkování poměrně vstřícené. Počet placených parkovacích míst či oblastí s placeným stáním byl  poměrně malý a nebyl tak pro většinu slaňáků problém najít si místo k zaparkování svého automobilu nedaleko jejich bydliště či pracoviště zdarma. Tento stav se však v nejbližších měsících radikálně změní.

V některých případech se zvyšuje cena parkovného až o neuvěřitelných 900%. Je to případ parkovacího domu, kde denní parkovné má stát 180 Kč, o proti předchozí sazbě na tomto parkovišti, která činila na den 20 Kč. Notně podraží i celoroční parkování pro slánské residenty  a obchodníky, kteří dříve v centru města platili 6000 Kč ročně, od nového roku to má být 10.000 Kč, tj. nárůst o 65%!

Většina ulic v centru města, kde bylo dosud možné zaparkovat zdarma, se změní na zóny placeného stání.  A jako v Kocourkově si pak bude připadat případný návštěvník Slaného, když bude chtít ve Slaném zaparkovat. V případě  Masarykova náměstí  bude muset vyhledat parkovací automat a vložit parkovací lístek za čelní sklo svého vozu. V ulicích sousedících s tímto náměstím naopak bude muset zvládnout sloupkový systém "kanadských" parkovacích hodin. A ještě o pár ulic dál si bude muset k zaparkování někde rychle sehnat papírové parkovací hodiny (kde asi???)! Vrcholem všeho je pak megalomanaská stavba parkovacího domu, kam se patrně běžný návštěvník Slaného ani neodváží svůj vůz odstavit, protože mu nebude jasné, kam jeho auto zmizí a kde a za jakých podmínek se s ním možná opět shledá.

Celkový finanční příjem z těchto nově zavedených parkovacích zón je však pro hospodaření města  minimální, řadově nepřesáhne několik set tisíc korun. A tak se běžnému občanovi Slaného zdá, že celý smysl je jen v tom, aby se co nejvíce majitelů osobních aut ve Slaném doslova nahnalo do nového parkovacího domu. Vedení města má totiž velké obavy, že tato stavba za cca 100 milionů korun, kterou protlačil starost města dr. Rubík přesto, že  nebyla nikdy řádně projednána a schválena městským zastupitelstvem, bude prakticky prázdná. A městu tak navíc ke splácení dluhu resp. nákladů výstavby, které v příštích letech bude muset vynaložit, přibude ještě několikamilionová každoroční ztráta z vlastního provozu tohoto parkovacího domu.