SLÁNSKÉ NOVINY

Pavel Jetenský pro Slánské noviny

2012-09-24 22:09:51, - redakce

V minulém týdnu zavítal do Slaného lídr kandidátky KSČM v krajských volbách. Během jeho návštěvy nám zodpověděl několik otázek.

SN: Co považujete za nejdůležitější v dnešní složité politické situaci ?
Vím, že toto je rozhovor před volbami. Ale nezačnu sliby co vybudujeme, co prosadíme. Tato odpověď by byla laciná. Základním úkolem je udržení demokracie v naší společnosti, tedy i v rozhodování kraje. Vysvětluji si to tak, že demokracie musí sloužit jako prostředek k naplnění zájmů většiny našich obyvatel. Stát, tedy i Středočeský kraj, musí zabezpečovat plný rozvoj života svých obyvatel a nesmí sloužit pouze  úzkým zájmovým skupinám. Deformace demokracie umožňuje vznik různých korupčních a dalších afér, kterých jsme v současnosti svědky.
Dalším principem je kolektivismus rozhodování. Pouze demokratickým posuzování problémů ve volených orgánech lze stanovit přednostní cíle kam budou směřovány prostředky získané z daní, to je prostředky získané prací lidí. Peníze vznikají vždy prací.
Třetím principem je promyšlené a účelné vynakládání takto získaných peněz. Peníze lidí musí sloužit těm, kteří  prostředky vytváří svojí každodenní prací.Nezbytné je zpětně vyhodnocovat jak prostředky byly vynaloženy, v jaké výši a jak byl záměr jejich použití naplněn.

SN: Jaký je dopad rozhodování krajů na život obyvatel? Jaký je cíl KSČM ?
Cíl KSČM v komunální politice, tedy i ve Středočeském kraji, je spokojený život lidí na daném území. Tedy dostatek pracovních příležitostí, zabezpečení vzdělání,  péče ve stáří a nemoci. Nezbytnou podmínkou je prohlubování pocitu bezpečí. Významnou roli má kraj v udržení slušného životního prostředí. Nelze zanedbávat kulturní vyžití a způsob využití volného času  a sportovní vyžití. Významný důraz klademe na rozvoj infrastruktury. Zde je vidět široká role krajů a šíře dopadů na život obyvatel.

SN: V minulém volebním období jste působil jako předseda finančního výboru kraje. Co byste dělal jinak ?
Pokračoval bych ve svém úsilí za prosazování principů demokracie, kolektivního rozhodování a racionality. O tyto principy jsem vždy usiloval bez ohledu na to, že jsem byl někdy se svým názorem v menšině.
Kraj upřednostnil jednoznačně budování zdravotnictví. Množství prostředků které plynuly do zdravotnictví se podle mě v příštím období nezopakuje. Je třeba stanovit priority jaké investice a kam. Nelze budovat a rekonstruovat za stavu, kdy pravicová vláda tvrdí, že kapacity omezí. Počet pacientů je konečný a nemocnost řadou opatření ze strany vlády uměle klesá. Toto se v dlouhodobějším horizontu negativně projeví na zdravotním stavu populace. Z hlediska zdrojů kraje nelze vybudovat nové zdravotnictví za čtyři roky a za stavu, kdy jsou neznámy konkrétní kroky vlády v této oblasti.
V sociální oblasti Středočeský kraj významně navýšil kapacity sociálních zařízení pro staré a nemocné občany. V této politice je třeba pokračovat. Problém spočívá v neochotě přidělování prostředků ze strany Ministerstva pro sociální věci na nové kapacity i na kapacity stávající. Není v silách našeho kraje nově budované kapacity plně financovat.
V oblasti obnovy silnic, mostů, cyklistických stezek přes počáteční kritiku ze strany opozice se dosáhlo významného pokroku. V roce 2012 měly být financovány akce více jak za 3 miliardy korun. Zde vlivem nového zákona o veřejných zakázkách  dochází zhruba ke 3 měsíčnímu posunu v realizaci. Budoucí vláda kraje zajisté v tomto úsilí bude pokračovat.
Prioritním úkolem nového volebního období bude obnova školské infrastruktury. Vlivem populačních změn zde prostředky musí být vynakládány promyšleně. Zde dojde k nárůstu prostředků do infrastruktury. Základním úkolem je udržet a zvýšit financování provozní oblasti škol. Nelze připustit pokles v úrovni odměňování pracovníků škol.

SN: Jistě chcete ve výčtu záměrů kraje pokračovat, ale finančních prostředků je v celé ekonomice nedostatek. Nedostávají se, velkou měrou i díky krokům Nečasovy vlády, ani krajům. Kde je chcete vzít?
Středočeský kraj je plně závislý na prostředcích přidělených vládou. Netvoří vlastní prostředky, není to výrobní firma. Prostředky kraj získává jednak dle Zákona o rozpočtovém určení daní. Zde dochází k poklesu v současnosti proti závěru minulého volebního období o více jak 1 miliardu ročně a dochází k poklesu prostředků, které plynuly do rozpočtu z kapitol ministerstev. Středočeský kraj jako jeden z mála uměl využít prostředky Evropské unie ve prospěch obyvatel. I zde od konce prvního čtvrtletí letošního roku se situace komplikuje vlivem krize České republiky.
Já jsem optimista. Investice v kraji budou pokračovat. Podmínkou je ale promyšlenost, racionalita. Určení priorit. Nezbytnost je určování nezbytných nákladů, řádná soutěž a zpětné vyhodnocování nákladů. Zveřejňování, jasná pravidla a průhlednost. Nelze dopustit preferenci lokálních a osobních zájmů.

SN: Kde se ve Vás bere optimistický pohled na řešení problematiky kraje?
Mám rád historii. V dějinách dochází opakovaně o restauraci starých pořádků. Nikdy tato snaha z hlediska dlouhodobějšího neuspěla. Lidé, kteří se naučili žít lepší život si svoje postavení nedali vzít. Lidé, kteří se naučili číst po vynálezu knihtisku nikdy o tuto znalost i přes snahu mocných nepřišli. Plně si však uvědomuji faktor zákrut vývoje a faktor času.
Cílem politiky KSČM bylo vždy osvobození člověka, jeho důstojný život jak po stránce svobod, emancipace  a hmotného zabezpečení. Člověk by měl pracovat proto, aby zabezpečil podmínky pro svůj  život  a své rodiny a pro plný  rozvoj a kvalitní užití  života a ne pro to, aby hromadil bohatství jinému. Prostředky které svěří státu by měli být odpovědně využívány.
Přežili jsme díky klidné odhodlanosti těch, které nezlomily neúspěchy a porážky,a kteří v tom viděli podnět pro to,aby začali znovu, jinak a na důkladnějším základě a zachovali kontinuitu směřování ke svobodě .
Věřím, že s touto poslední myšlenkou klasika  se ztotožňuje nejen naše strana ale i většina obyvatel našeho kraje. K její realizaci můžete přispět i vy svým hlasem ve volbách do krajských zastupitelstev na začátku října letošního roku. Jsem přesvědčen, že nám dají voliči příležitost.