SLÁNSKÉ NOVINY

Potřebuje Slaný novou sportovní halu?

2014-07-15 07:49:28, - redakce

O tom, že naše královské město Slaný potřebuje sportovní halu, která by splňovala parametry pro nejvyšší soutěže a měla potřebné divácké a sociální zázemí, jsem bytostně přesvědčen řadu let.

Je pro mne nepochopitelné, že vedení města, které rádo poukazuje na svou významnou roli v podpoře slánského sportu, v této věci nic nepodniká. Ano, byly vypracovány dvě studie nové sportovní haly, byl vytipován pozemek, kde by hala mohla stát, byl zde učiněn geologický průzkum, ale tím také vše skončilo. Bohužel, když jsou již některá sportoviště ve Slaném budována, děje se tak zcela nekoncepčně a nelogicky.

To základní sportoviště - moderní sportovní hala - našemu královskému městu stále chybí. Důvodů, proč by tu měla stát, je několik. Tím základním je další rozvoj sportu jako takového, konkrétně pak sportů halových. Těch je ve Slaném několik, svůj sport však mohou provozovat pouze v tělocvičnách, kterou je i sportovní hala BIOS. Protože taková sportovní zařízení nesplňuje parametry pro vyšší soutěže, halové sporty, které mají ambice postupu do těchto vyšších soutěží, je následně musí provozovat mimo naše město. Tento problém mají florbalisté z FbC Barracudas Slaný, měli ho volejbalistky Sokola Slaný či basketbalistky BC Slaný. Tento problém mají i divizní futsalové celky Hrasl Slaný či R.S.C. Čechie Slaný, které mohou svá soutěžní utkání v hale BIOS absolvovat pouze na základě povolené výjimky. V případě postupu do 2. ligy by pak musely tyto celky působit na Kladně či mnohem menším Stochově.

Problém s absencí kvalitní haly s potřebným zázemím mají  však i další sporty, uvítali by jí určitě nohejbalisté, tenisté či judisté. V zimě mají problém se do vytížené sportovní haly BIOS dostat se svými turnaji malí fotbalisté SK Slaný, kteří tak své turnaje musí absolvovat rovněž mimo naše královské město. Navíc jediná naše, s přimhouřením obou očí,  "sportovní hala BIOS" nedisponuje hledištěm ani základním zázemím, co se týče zajištění občerstvení pro diváky a sportovce.

Tři důvody pro výstavbu sportovní haly jsme již našli - další rozvoj ve Slaném již existujících halových sportů (florbal, futsal, volejbal, basketbal, nohejbal, ale i aerobic, pro jehož soutěže je slánský Grand již těsný), možnost vzniku dalších halových sportů (např. házené), ale i nabídnout možnost sportování v kvalitním prostředí s kvalitním diváckým a sociálním zázemím dalším sportům (fotbal, tenis, stolní tenis, judo atd.).

Představa, že by některý slánský  futsalový tým přivítal na své palubovce v případě postupu mezi naši elitu např. desetinásobného mistra FK ERA-PACK Chrudim nebo AC Spartu Praha, SK Slavii Praha či v derby kladenské SAT-ANy, je velice lákavá. A v případě existence takové haly by se sportovní veřejnost zřejmě brzy dočkala zajímavých soupeřů i v jiných halových sportech a hlediště by bylo vždy jistě zaplněné.

Dalším přínosem pro královské město Slaný, nebo alespoň pro jeho sportovní veřejnost, by byla možnost pořádání mezistátních sportovních akcí. Za sebe mohu říci, že v případě existence moderní sportovní haly by nebyl problém získat pro Slaný jakýkoliv reprezentační duel našeho "A" týmu mužů či žen, případně juniorských reprezentací do 19 a 21 let. Opět ta představa, že by se zde představili Italové (jako tomu bylo loni na Kladně) či Nizozemci (jako před několika lety na Stochově), je lákavá. A nyní mluvím zase pouze za futsal, tyto akce mezinárodního významu by do Slaného dokázaly přivést zřejmě i další halové sporty.

Moderní sportovní hala, ač to má ve svém názvu, by nemusela sloužit jen tradičnímu sportu či sportu vůbec. Když se podíváme jen na dvě nejbližší sportovní haly na Kladně a na Stochově, každá si již získala tradici v pořádání určité události. Stochovská sportovní hala je již tradičním místem konání Mistrovství ČR v mažoretkovém sportu, občas se zde pořádají kulturní akce (tou nejznámější byl koncert skupiny Abraxas). Kladenská hala si získala zase tradici v pořádání velice populární Noci válečníků (předvádění bojového umění) či ve velice netradiční akci - agility závodech psů. Rovněž se zde každoročně koná jedna z částí Mistrovství ČR v aerobiku, výjimkou nejsou ani koncerty známých skupin či natáčení televizních soutěžních pořadů.

Z výše uvedeného je patrné, že moderní sportovní hala je pro své město přínosem, a to nejen v oblasti sportu, ale i kultury. To v našem okolí chápou ve většině měst, kde toto potřebné zařízení již postavili, např. Kladno - vedle zrekonstruované haly u plaveckého bazénu byla vystavěna i nová moderní hala BIOS u zimního stadionu nebo krásná moderní sportovní hala na Stochově, včetně bowlingu, squashu, sauny, vířivky, restaurace či stavět budou (Mělník, druhá hala v Mladé Boleslavi). I našemu královskému městu by tato stavba slušela, určitě více než problematický parkovací dům.

Pavel Nepil

kandidát koalice "Naše město" do komunálních voleb 2014

http://www.slanske-noviny.cz/nase-mesto.php