SLÁNSKÉ NOVINY

Pravdě do očí

2014-06-09 15:40:11, - redakce

Když jsem si přečetl rozhovor starosty města s redaktorem Slánských listů v červnovém vydání této tiskoviny, nechtěl jsem věřit kolik polopravd a zavádějících informací je možné ještě dnes o parkovacím domě a okolnostech jeho výstavby šířit.

Starosta města, Mgr. Hrabánek, se zde v několik vyjádřeních vrací k okolnostem výstavby parkovacího domu.

První část výroků Mgr. Hrabánka se týkala okolností zahájení stavby parkovacího domu: "Z výběrového řízení vzešla vítězná firma. Komise  následně doporučila, aby s vítěznou firmou byla uzavřena smlouva. Předchozí rada o tom hlasovala a většinově se na realizaci parkovacího domu prostřednictvím firma KOMA shodla. Pravdou je, že tato smlouva možná z dnešního pohledu na zákony nemusí být brána úplně jako platná, protože nebyla projednávána komplet v zastupitelstvu."
Tolik výroky pana Hrabánka.

Podívejme se na jeho tvrzení podrobněji:
Tvrzení pana Hrabánka: "Z výběrového řízení vzešla vítězná firma."
Skutečnost: Nejvyššího bodového ohodnocení dosáhla firma Koma Industry. Bohužel, jak se později ukázalo, tato firma nebyla  schopna dodržet technické parametry objektu tak, jak jej sama nabídla. Následně, po dokončení stavby, byly tyto parametry upraveny tak, aby odpovídaly realitě. Pokud by firma Koma uvedla v soutěži správné parametry, nikdy by ve výběrovém řízení nezvítězila a zakázku by patrně realizoval firma, která se umístila na 2. místě. Na této dodatečné úpravě, za kterou bylo město Slaný pokutováno Úřadem pro hospodářskou soutěž, se aktivně podílel i současný starosta, Mgr. Hrabánek.

Tvrzení pana Hrabánka:  "Komise (= rozuměj hodnotící komise pro výběrové řízení) následně doporučila, aby s vítěznou firmou byla uzavřena smlouva."
Nic takového se nestalo. Komise pouze ohodnotila jednotlivé nabídky dle hodnocení, které bylo zadáno ve výběrovém řízení.  Žádné doporučení nevydala, protože jí to ani ze zákona nepřísluší.

Tvrzení pana Hrabánka:  "Předchozí rada o tom hlasovala a většinově se na realizaci parkovacího domu prostřednictvím firmy KOMA shodla."
Další chyba pana Hrabánka. Podívejme se do zápisu z jednání rady 22.10. 2010, kde se přesně praví toto:   Rada města schválila jako ekonomicky nejvhodnější nabídku na stavbu "Výstavba parkovacího domu Slaný" nabídku č. 1 od Sdružení uchazečů KOMA - Industry s. r. o.
Nic více. Tedy žádné schválení  realizace  parkovacího domu na této radě, ani na jiné neproběhlo.

Tvrzení pana Hrabánka:  "Pravdou je, že tato smlouva možná z dnešního pohledu na zákony nemusí být brána úplně jako platná, protože nebyla projednávána komplet v zastupitelstvu."
Naprostý právnický nesmysl. Smlouva buď platná je, nebo není. Pojem "není úplně platná" je naprostým nesmyslem.
Neplatná je proto, že nebyla projednána v zastupitelstvu vůbec. Nikoliv, jak tvrdí pan Hrabánek, že nebyla projednán komplet. Zastupitelstvo danou smlouvu nikdy k projednání nedostalo, a proto o ní nemohlo nikdy ani jednat, ani ji přijmout či jinak rozhodnout. Bývalý starosta tuto smlouvu podepsal zcela v rozporu s platnými zákony, především pak zákonem o obcích. Tento zákon platil v nezměněné podobě již více než  deset let před rokem 2010 či 2011 o kterých pan Hrabánek hovoří. V příslušných paragrafech a kompetencích starosty a zastupitelstva města se na tomto zákonu nic nezměnilo již dvacet let. Takže tvrdit dnes, že je právní pohled na daný problém jiný, než byl před pěti lety, je dalším nesmyslem, který sděluje pan starosta občanům tohoto města.

V další části se pan Hrabánek vyjadřuje k tomu, kdy bude firmě Koma uhrazena další splátka za parkovací dům. Redaktor SL se táže, zda to bude až po dodání znaleckého posudku. Pan Hrabánek odpovídá: " Předpokládáme, že ano, a takto jsme se dohodli i s firmou Koma."
Fakta: Pan Hrabánek nemá žádné pověření, aby s firmou Koma cokoliv dojednával, nebo něco jménem města sliboval. Rozhodnutím zastupitelstva města byl jednáním s firmou Koma pověřen Výbor pro parkovací dům. Je s podivem, že pokud opravdu takovéto dohody pan Hrabánek učinil, že o tom nikoho, ani členy výboru, ani ostatní zastupitele neinformoval. Navíc, právě před několika dny mne kontaktoval ing. Kotajný, obchodní ředitel firmy Koma, s dotazem, kdy budeme pokračovat v jednání o nalezení dohody mezi městem Slaný a firmou Koma Industry ve věci parkovacího domu. Takže zřejmě ani on  o nějaké dohodě o uhrazení další splátky  nic neví.
Další skutečností je  to, že vyplacení požadované splátky cca 15 mil. Kč není vůbec vázáno na nějaký znalecký posudek, jak tvrdí pan Hrabánek, ale na prostý fakt, že platná smlouva, na základě které by tento akt mohl proběhnout, prostě neexistuje. A dokud se tento právní stav nezmění, nemůže město Slaný vyplatit firmě Koma ani korunu.

Závěrem si položme otázku proč pan Hrabánek veřejně šíří takovéto polopravdy či zkreslené informace. Vždyť z desítek  jednání, které kolem parkovacího domu na půdě orgánů města, ministerstva vnitra, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, orgánech činných v trestních řízení a dnes i Parlamentu ČR proběhly, by přeci i mnohem méně informovaný člověk, než jakým starosta města Slaný musí být, uznal, že celá výstavba parkovacího domu byla veliký omyl a chyba.
Že za tento omyl či chybu několika osob spojených především se slánskou ODS a TOP09 draze ekonomicky platíme a ještě platit budeme je očividné. Že tato stavba z pohledu parkování v centru města nic nevyřešila a nic vyřešit nemohla ani kdyby fungovala tak, jak nám na počátku vedení města prezentovalo.
Bohužel, pan Hrabánek si zjevně nechce přiznat ani chyby svých kolegů, ani omyly  vlastní. A to je bohužel velmi špatná výchozí pozice pro nalezení nějakého řešení celého složitého právně - ekonomického problému, který se nazývá parkovací dům.
Aby se podíval pravdě do očí a případně se i omluvil občanům Slaného za situaci, do které jím vedená strana toto město přivedla, se tak asi nedočkáme.

Je zjevné, že starosta Hrabánek i místostarosta Hložek, místo konkrétních kroků potřebných  k řešení tohoto problému důležitá rozhodnutí jen odkládají a v podstatě řadu měsíců nic neřeší.
Proto se v otázce parkovacího domu v posledních týdnech a měsících jen přešlapuje na místě.

L.Peška
člen výboru pro parkovací dům zastupitelstva města