SLÁNSKÉ NOVINY

Předškolní kroužky

2012-09-10 06:57:10, - redakce

Od počátku září mají sociálně slabé děti z města Slaný možnost navštěvovat předškolní kroužky, ve kterých budou získávat znalosti a dovednosti umožňující plynulý přechod do mateřských či základních škol.

Program pořádá občanské sdružení Tosara, finančně ho podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v Programu na podporu integrace romské komunity v roce 2012, město Slaný, ale i řada individuálních dárců.

Projekt se snaží pokrýt ve městě Slaný potřebu předškolní výchovy pro děti ze sociálně slabých romských lokalit. Většina těchto dětí v současné době z různých důvodů nenavštěvuje běžné mateřské školy a ani výchova v rodinách nesměřuje ke standardním znalostem, které by dítě v předškolním věku mělo zvládnout. V rámci projektu tedy realizujeme předškolní kroužek, kam tyto děti mohou pravidelně docházet a získávat zde dovednosti, které jim následně umožní plynulý přechod do mateřské či základní školy a obecně přispějí k lepšímu zapojení do běžného života. 
Kroužky jsou určené dětem ve věku 3 až 7 let. Probíhají od září do prosince 2012, dvakrát týdně v dopoledních hodinách, v prostorách DDM Ostrov. Zaměřeny jsou zejména na získání znalostí a dovedností odpovídajících předškolnímu věku dítěte (znalost barev, tvarů, čísel, motorické dovednosti, orientace v prostředí apod.), ale i sociálních dovedností, které jim později zjednoduší fungování v třídním kolektivu i komunikaci s učitelem, a dovedností jazykových. Projekt zároveň pracuje s rodiči dětí, které se snaží motivovat k zájmu o předškolní výchovu potomků a vzdělávání vůbec, zejména prostřednictvím pravidelného kontaktu s lektory kroužků, konzultací či podmínkou osobně doprovázet děti na kroužky.
 Občanské sdružení Tosara se od roku 2005 zaměřuje na zlepšování životních a kulturních podmínek sociálně vyloučených komunit nebo jednotlivců v ČR, především na obyvatele romského původu. Ve Slaném sdružení realizovalo již několik volnočasových a vzdělávacích projektů, v současné době zde kromě předškolních kroužků organizuje také tvořivé dílny pro rodiče s dětmi pod názvem Tvořivé město. Další informace o projektu a sdružení najdete na facebookových či internetových stránkách sdružení www.tosara.wz.cz.