SLÁNSKÉ NOVINY

Proč potřebujeme naši vodu

2016-11-26 11:08:23, - redakce

Cenzurováno Slánskou radnicí.

V září letošního roku jsem zaslal tento příspěvek do Slánské radnice. Do dnešního dne nevyšel. A to i přesto, že je tiskovým zákonem dáno, že každý zastupitel má v periodiku, který vydává obec či město právo zveřejnit své názory a stanoviska k aktuálním problémům obce či města. 


V červnu letošního roku rozhodla rada města a následně i zastupitelstvo města (těsně o jediný hlas), že smlouva, kterou dojednalo předchozí vedení města, především tehdejší místostarostové ing. Grohmann a ing. Zlámal se Středočeskými vodárnami o převzetí vodohospodářské infrastruktury zpět do správy města Slaný, nevstoupí od 1. ledna 2017 v platnost.
Já osobně pokládám toto rozhodnutí o odmítnutí převzetí celé vodohospodářské infrastruktury zpět pod vlastní správu za nešťastné, ekonomicky chybné a z pohledu dalšího rozvoje města neobhajitelné. Tímto rozhodnutím jsme se rázem vrátili o dva roky zpět.
Pokusím se alespoň v krátkosti popsat základní problémy a úvahy k jejich řešení. Jen pro upřesnění - popisuji zde cíle rady města, která byla odvolána dne 4. dubna 2016. Záměry současného vedení města mohou být jiné.
Proč potřebujeme převzít správu vodohospodářské infrastruktury?
a) Je to podmínkou přidělení dotace na rekonstrukci ČOV. Celkové náklady na rekonstrukci jsou odhadovány na cca 90 až 120 mil. Kč. V současné době má město Slaný předběžně přidělenu dotaci ve výši 75 mil. Kč. Musí však splnit podmínky pro její získání.
Připomínám, že Slaný již před časem mělo podobnou dotaci rovněž přidělenu, dokonce již 2x, ale v roce 2014, tedy v době, kdy byl starostou pan Hrabánek, mu byla tato dotace (ve výši 90 mil. Kč)  odebrána, protože nesplnilo její podmínky. Hlavním důvodem byla právě skutečnost, že tuto vodárenskou infrastrukturu provozuje cizí nájemce.
Zachovat status quo (tedy stávajícího nájemce) by znamenalo financovat celou rekonstrukci ČOV pouze a jen z vlastních zdrojů a to by způsobilo podstatné omezení veškerých investic a tedy i rozvoje města v horizontu příštích 10 - 15 let. Vyčlenit min 100 mil. Kč z běžného rozpočtu je nemožné, znamenalo by to úvěr a tedy další zadlužování města.
Rekonstrukce ČOV je nutná proto, že nesplňujeme příslušné hygienické normy a od roku 2017 nám hrozí pokuta ve výši několika milionů korun ročně.
Prosté provozování   vodovodů a kanalizací je zisková činnost. Firma Středočeských vodáren vykazuje roční zisk cca 3 mil. Kč. Dále se dá v její účetní uzávěrce vysledovat i zajímavý tok peněz směrem k vlastníkovi SV, tedy francouzské firmě Veolia. Odhaduji ho na dalších cca 6 mil. Kč.
To jsou hlavní důvody, které nás (myslím tedy předchozí radu města) vedly k dojednání smlouvy o ukončení pronájmu této vodohospodářské infrastruktury Středočeským vodárnám. A zároveň i k návrhu na založení firmy SLAVOS, která by další provoz vodovodů a kanalizací ve Slaném zajišťovala.
Samozřejmě, že celá problematika je mnohem složitější.
Nedá se předpokládat, že v prvních letech provozu by byl slánský SLAVOS ziskový - a to především pro nutnost vybudovat firmu od základů (technika, účetní SW, vodoměry atd...). Tudíž prvotní náklady dozajista překročí běžný roční kalkulovaný zisk z provozu této infrastruktury. Ale tato situace nastane vždy. Je jedno, zda se do toho pustíme v roce 2016, 2017 či 2018.
Nebylo by správné slibovat či vyvolávat dojem,  že tím, že budeme provozovat vodárenskou sít sami, dojde ke snížení vodného pro obyvatele. A to především ze dvou důvodů:
- Slaný nemá vlastní zdroje vody, musí je nakupovat, což tvoří rozhodující část nákladů. A tyto zdroje vody opět ovládá a tak cenu výrazně ovlivňuje Veolie.
- Celá infrastruktura (nejen ČOV) je výrazně zastaralá. Středočeské vodárny opravovaly jen havarijní stavy. Ale náklady na celkovou výměnu či obnovu  jsou v řádech stamilionů. V příštích letech budeme tedy muset do obnovy vodovodů a kanalizací investovat mnohem více peněz, než se tak činilo doposud. Jiné zdroje (s vyjímkou možných dalších dotací), než částky vybrané od obyvatel města, k dispozici nejsou.
Bohužel, nic z tohoto při projednávání návrhu na  odklad převzetí této infrastruktury starosta Hrabánek neuvedl. Konstatoval pouze to, že město není na převzetí a  provozování této infrastruktury připraveno. S tím lze patrně souhlasit, neboť nové vedení města od svého nástupu do funkcí v dubnu 2016 pro přípravu na přechod na tento  vlastnický model provozu neudělalo vůbec nic. A to doslova.
Navíc starosta Hrabánek doplnil tento svůj návrh naprosto zmatenými a nepravdivými ekonomickými "podklady", které v následné diskusi neobstály ani 2 minuty a o jejichž obhajobu se ani nepokusil. Bohužel, je více než smutné, že i tak vágní a v podstatě ekonomicky zcela nesmyslné argumenty stačily řadě zastupitelům k tomu, aby tento pro město důležitý krok minimálně o rok odložili.
Tolik ve stručnosti, jsem si vědom toho, že celý problém je mnohem složitější. Ale chtěl jsem poukázat především na tu skutečnost, že strkáním hlav do písku, jak předvádí naše současné vedení města, se tento problém nevyřeší.

 L.Peška
člen zastupitelstva, Naše město / KSČM
5. září 2016


K výše uvedenému, dnes již téměř 3 měsíce starému článku mohu jen doplnit, že ani za uplynulé 3 měsíce, jsme se v přípravě na převzetí vodohospodářské infrastruktury příliš neposunuli. Společnost Slánský Slavos stále nebyla založena, vedení města ani na opakované urgence opozičních zastupitelů nedokázalo jmenovat jednatele této nově vznikající firmy.

L.Peška, 26.11.2016


Související články a informace najdete zde:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/petka-z-matematiky

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/boj-o-vodu