SLÁNSKÉ NOVINY

Protestujme proti špatnosti

2011-05-14 08:08:58, - redakce

Je to pár týdnů co jsem se zastavila před výlohou svého oblíbeného knihkupectví a nevěřím vlastním očím. Na předním místě za sklem tohoto stánku kultury se mému zraku vnucuje kniha formátu A4 z jejíhož přebalu svítí do dálky tlustý růžový čuník, který svými kopýtky šplhá po jakési tyči s nosem....

... Dokreslili mu lidskou hlavu s tváří Jiřího Paroubka podobnou té, která byla před volbami do poslanecké sněmovny, jestli si vzpomínáte, na plakátech ODS účelově zdeformována počítačovou grafikou, aby tehdejší šéf ČSSD vypadal pokud možno co nejodpudivěji. (Věčná škoda, že tehdy nedostal nikdo poťouchlý nápad pohrát si stejným způsobem i s tváří Nečase trůnícího v druhé polovině inkriminovaného plakátu a vyrobit tak "antiplakát", na němž by Nečasův úsměv, i v přírodní podobě poněkud strnulý až sterilní, propůjčil svému nositeli výraz nesvéprávného individua.)

Je s podivem, že na nejprestižnější místo knihy, tedy na přebal, byla vybrána karikatura právě bývalého předsedy ČSSD. Dalo by se předpokládat, že jeho osoba bude odstoupením z funkce jaksi pasé?. Vrátím se však k pohledu za výlohu: Tyč s nosem na niž se čuník sápe má patrně suplovat nebohou paní Paroubkovou. Pod veledílo se podepsal REFLEX a obsahem jsou komixy Zelený Raoul (Mareš - Krutera), které v Reflexu vycházely jako seriál.

Mně osobně napadl při jejich čtení výraz "dílo na objednávku". Politická prostituce není vynález dnešní doby a už vůbec problém jedněch novin. Kdo zná majitele Reflexu také chápe, proč jsou zde cíleně degradováni známí členové ČSSD. Už samotná existence Sociální demokracie musí z čistě programových důvodů majitelům tohoto časopisu ležet v žaludku. Zobrazení špiček této strany v Reflexových komixech  je stran korektnosti a slušného vychování někdy silně přes čáru, ovšem obrázek na přebalu zmíněné knihy svou nechutností všechny předčil. To už není satyra, ale trapnost a sprostota.

Mohli bychom konstatovat, že Paroubkovi nepřátelé pomocí novin projevili svobodně a veřejně svůj názor. Vždyť svoboda projevu je přece základem demokracie. Ano, svoboda projevu jistě. Nikoliv však svoboda urážek, hrubostí a podpásovek! Základem demokracie je především slušnost, tolerance, takt a dobré vychování. Tam, kde se objeví nadávky, nechutnosti, hulvátství nebo dokonce facky a házení vajec, tam končí demokracie a začíná anarchie, chaos, v důsledku pak diktatura jedněch druhým. A právě média by měla být vzhledem k velké míře svého vlivu na společnost nositeli vzorového chování, tedy slušnosti a tolerance.

Protestuji proti způsobu, jakým je na dotyčné kresbě zobrazen Jiří Paroubek. (Fakt, že už odstoupil z funkce na věci nic nemění.) Protestovala bych stejně, kdyby onen čuník měl hlavu pánů Bakaly, Schwarzenberga či kteréhokoliv jiného jeho odpůrce. Proti špatnosti je třeba zvednout hlas vždy, ať se děje komukoliv. Jinak nás pohltí.

Protestujme proti vulgaritě v médiích i v politice! Máme přece silnou demokratickou Masarykovskou tradici. Nedopusťme, aby se česká politická scéna přímo před našima očima měnila v bulvár nejhrubšího zrna, aby se český stát stával smetištěm, ať ve smyslu fyzickém nebo morálním. Nedovolme, aby hlavně našim mladým a nezkušeným kdosi podsouval názor, že sprosťáctví je normální způsob komunikace a tím z nich vychovával nemyslící všehoschopné bytosti pro špinavou práci. Protestujme! Každý sám za sebe a všichni za všechny! Jen my sami můžeme v tomto státě vzkřísit demokratický systém. Nebude to jednoduché, ale je to jediná cesta.

 

 

                                                                                                 Ina Gajzlerová