SLÁNSKÉ NOVINY

Reakce, nereakce Městského úřadu Slaný

2012-02-25 14:34:53, - redakce

Ve slušných společnostech bývá zvykem, že státní či veřejná správa interpretuje občana jako daňového poplatníka, živitele, ale především jako partnera.
 

Pokud se na instituci, resp. na její vrcholné představitelé obracím s žádostí, námětem a stížností, očekával bych ve výše uvedeném duchu, že přijde v zákonné lhůtě odpověď.  V předchozím příspěvku jsem Vás informoval o "řádění" neznámých vandalů, kteří poškozovali v naší lokalitě zaparkovaná auta.

Viz: http://www.slanske-noviny.cz/clanek/jak-se-zije-na-slanskem-sidlisti

Stejná informace byla postoupena na Městský úřad Slaný a Policii ČR, obvodní oddělení Slaný.  V tomto okamžiku mohu za reakci pochválit jen policisty, kteří se o věc přímo na místě detailně zajímali, vyslechli svědky, doplnili původní oznámení.

Z uvedeného úřadu jsem do těchto dnů nedostal ani jednu řádku, nekontaktoval mě nikdo z Městské policie Slaný. Např.  :    " Vážený pane, bereme Vaše oznámení na vědomí, ve Vaší lokalitě bude posílena hlídková činnost městských strážníků, v rámci prevence kriminality uvažujeme o rozšíření kamerového systémů ."

Uplynula zákonem stanovená lhůta na odpověď.  A občan je jen tím daňovým poplatníkem, který platí daně z nemovitosti, poplatky za svoz komunálního odpadu, správní poplatky za vystavení rozličných dokladů, za ověření listin apod.

Od uvědomělého občana se očekává, že v roce 2012 a poté v roce 2014 přijde k volebním urnám a odevzdá své pravomoci do rukou těch, kteří ho v průběhu  mandátu ignorují, protože mají na práci daleko důležitější  věci. 

K výkonu jakékoliv funkce nestačí jen odborné předpoklady, daleko důležitější je osobnostní nastavení, empatie, schopnost naslouchání, obyčejná lidská slušnost a pokora. Protože nikdo z nás nemá nic navěky.

Nejhorší  je přesvědčení o vlastní důležitosti,  významnosti, nenahraditelnosti, kdy dochází k ztotožnění instituce s vlastní osobou. A já mám neodbytný pocit, že se naši regionální i celostátní politici takto vnímají.
Jsem na kandidátce 20 let, stále někam volen, strana si mě cení, a nakonec uvěří klamu, že i volič si nedovede na jeho místě představit někoho jiného.  Desítky těchto tristních případů  zprostředkovala média,  slyšíme o nich na tiskových konferencích, které bych spíše nazval divadelní fraškou.

Před několika hodinami proběhly tiskové konference ministrů Drábka a Dobeše.  Mantry, tanečky, manipulace s fakty, metoda ohrané desky - na otázky odpovídám podle stejné šablony, já nic, to ti ostatní. 

Jak jinak chápat jejich chování, když z různých regionů přicházejí znepokojivé zprávy o tom, že řadě občanů nebyly do těchto dnů vyplaceny různé dávky, příspěvky, podpory a kompetentní - nekompetentní  vrcholný politik konstatuje, že je vše  v pořádku.

Synonymem pro nepořádek je výrok o sedání si systému.  Pokud se při tom sedání dostane konkrétní člověk do finančních nesnází, to evidentně nikoho nevzrušuje. A co na to celostátní mediální scéna ? 

Ta se raději věnují spekulacím o neochotě senátorů a poslanců  podpořit přímou volbu prezidenta, do omrzení analyzují jednotlivé kandidáty, provádějí průzkumy, sestavují žebříček průběžného umístění, iniciují internetové diskuse, kde si lidé poplkají, zanadávají na komunisty, socialisty,  konzervativce, pravici, levici, střed.     

Kdyby ty politické hrátky nestály tolik peněz, člověk by se  zasmál, případně zamáčknul slzu.   " Pane Peško,  tak to vidíte, dostal jsem se od jednoho městského úřadu k vrcholné politice."   Té jsem se opravdu věnovat nechtěl. 

Na druhou stranu je nesporné, že má výrazný vliv  na dění v nižších patrech politiky a  pro mnohé je  inspirativní.  

 

Mgr. Zdeněk Škoda
Slaný