SLÁNSKÉ NOVINY

Riziková rekonstrukce Husovy ulice

2014-06-12 07:46:55, - redakce

Připravovaná rekonstrukce  populární slánské Londy může město přivést do velkých ekonomických problémů.

Je vhodné připomenout, že o rekonstrukci Husovy ulice se uvažuje již několik let. V loňském roce (na jaře 2013) byla však tato plánovaná rekonstrukce vyřazena z připravovaný investičních akcí především pro její finanční náročnost a velké riziko tzv. dodatečných více prací.  Ale hlavně z důvodu nedostatku financí na zajištění této akce. Město Slaný nemá prakticky žádné volné finanční prostředky na financování investičních akcí a vše musí být řešeno bankovním úvěrem.

Již v září 2013 se však tato akce na seznam investičních záměrů města vrátila s tím, že bude realizována pouze její část, v podstatě bez zásahů do kanalizační sítě. Zároveň byla stanovena podmínka, že rozpočet této akce nesmí být více než  20 milionů korun. 

Zdá se však, že odvaha končící rady města nezná mezí a tak na jednání městského zastupitelstva 11.6. předložila návrh, aby zmiňovaná rekonstrukce Husovy ulice byla realizována v původním rozsahu. Přes řadu varovných vystoupení některých zastupitelů (Bartoníček, Peška), že na tuto akci není dostatek financí a že navíc hrozí i ta skutečnost, že nemusí být dokončena v požadovaném termínu do poloviny roku 2015, kdy končí možnost získání 16 milionové dotace, byl tento návrh většinou zastupitelů schválen.

Tato hrozba je reálná především ze tří důvodů: Otazníkem je jak bude dlouho trvat archeologický průzkum. Další neznámou je průběh příští zimy. A třetím otazníkem je, co vše se najde za zatím nezjištěné závady v hluboko pod povrchem ulice ukrytých inženýrských sítích.

Rozjíždí se tak akce v rozsahu cca 50 milionů, s rizikem, že nebude včas dokončena a město přijde o přislíbenou dotaci. V takovém případě bude muset veškeré náklady nést samo.