SLÁNSKÉ NOVINY

Slánský ŽIDLA CUP slaví úspěch

2015-04-07 09:43:39, - redakce

Stalo se již několikaletou tradicí, že se koncem března sjíždějí do Slaného talentovaní mladí hokejisté, aby změřili síly na třídenním mezinárodním hokejovém turnaji.  Již třetí ročník slánského ŽIDLA CUPu,  jehož  patronem je Marek Židlický, nejlepší český obránce současnosti a hvězda zámořského týmu Detroit Red Wings, měl i letos exkluzivní obsazení. 

Partě nadšených rodičů, kteří turnaj ve spolupráci s Královským městem Slaný pořádají, se podařilo obsadit turnaj skutečně elitními týmy.   Z  České republiky dorazili hráči Brna, Pardubic, Znojma, Ústí nad Labem a Chomutova. Ze soudního Německa pak týmy Mannheimu a Norimberka.  Každoroční účastníci turnaje ze Slovenska museli, bohužel, tento rok odmítnout - odpovídající věková kategorie hraje na Slovensku ještě minihokej.
Mezi hokejovými velikány se slánská Lvíčata ani tentokrát neztratila.  Cesta k vysněné medaili byla však jako vždy velmi náročná.  Jedinou prohru v řádné hrací době utrpělo Slaný hned v prvním zápase s Ústím nad Labem.  Tento zápas byl pro Slaňáky velkým zážitkem neboť je přišli bouřlivě podpořit i jejich spolužáci ze základních škol, kteří hnali své kamarády k vytouženému vítězství. Bohužel, s pozdějším vítězem turnaje slánští prohráli těsně 4:5.  
Dále se naši ve skupině střetli s Orli ze Znojma.  Po strhujícím závěru, kdy ještě 6 min před koncem zápasu prohrávali Slaňáci 0:2, nakonec dokázali zápas otočit. Vítězný gól na 3:2 byl vstřelen pouhých 40 vteřin před koncem zápasu.
 Posledním soupeřem v základní skupině byl tým Norimberka.  Lvíčata porazila německé sousedy 3 : 2 a tím si zajistila ve skupině "A" druhé místo.
Ještě před urputnými boji v play off čekal na všechny účastníky slavnostní ceremoniál turnaje, kterému předcházelo krásné představení slánských krasobruslařek. Při doprovodu týmových hymen jednotlivých klubů nastoupili všichni aktéři turnaje na ledovou plochu, kde je jménem Královského města Slaný uvítal jeho místostarosta Pavel Zlámal. Jako závěrečný bod slavnostního zahájení zazněla audionahrávka patrona turnaje Marka Židlického, který všem nadšeným desetiletým hokejistům popřál mnoho úspěchů v turnaji.
Poté již započaly vyřazovací boje v play off.  Slanému připadl ve veledůležitém čtvrtfinálovém klání tým  Komety Brno. V napínavém a vyrovnaném zápase bylo nakonec šťastnější domácí mužstvo, které vyhrálo 2:1 a postoupilo mezi nejlepší 4 týmy turnaje.
Ještě vyrovnanější bylo semifinálové utkání s Piráty Chomutov, které v základní hrací době skončilo remízou 2:2. V samostatných nájezdech byly však tentokráte štastnější  soupeři a našim borcům se bohužel sen o finále rozplynul.
Ve svém posledním představení narazili Slaňáci na tým Pardubic. Rychle zapomněli na nevydařené semifinále a bojovně se vrhli do zápasu, ve kterém byly  herně lepší.  Souboj se však dlouho vyvíjel bez branek. Prvním se v polovině 2. třetiny podařilo skórovat hráčům Pardubic. Slaňáci vyrovnali v přesilové hře v 3. třetině. Když už všichni mysleli na samostatné nájezdy, zavezl kotouč do útočného pásma obránce Jan Los, nahrál střeleckému kanonýrovi letošní sezóny Janu Dolejšímu a ten vstřelil vítěznou bronzovou branku.
V severočeském finále se utkaly týmy Ústí nad Labem a Chomutova.  Zlaté medaile získali po zasloužené výhře 3:0 ústečtí a přesvědčili o svém suverénním výkonu v turnaji.
Konečné pořadí turnaje:
1. místo HC SLOVAN ÚSTÍ NAD LABEM
2. místo PIRÁTI CHOMUTOV
3. místo HK LEV SLANÝ
4. místo HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE
5. místo JUNGADLER MANNHEIM
6. místo EHC 80 NÜRMBERG
7. místo HC ZNOJEMŠTÍ ORLI
8. místo KOMETA BRNO

Všichni individuálně ocenění hráči získali basbellové čepice týmu Detroit Red Wings s originálními podpisy největších hvězd toho zámořského týmu, které do turnaje zajistil osobně Marek Židlický.
Nejmladší hráč turnaje - Martin Scholl  (Nürnberg)  - obdržel stolní Stiga hokej
Nejlepší brankář - Adam Benda (Pardubice) -   obdržel plaketu + baseballovou čepici s podpisem Jimmyho Howarda
Nejlepší střelec - Radek Vyhlídal (Ústí nad Labem)  - obdržel plaketu + baseballovou čepici s podpisem Henrika Zetterberga
Nejlepší útočník - Martin Chýle (Chomutov) - obdržel plaketu + baseballovou čepici s podpisem  Pavla Dacjuka
Nejlepší obránce - Matěj Krátky (HK Lev Slaný)  - obdržel plaketu + baseballovou čepici s podpisem Marka Židlického.

Dárkovou tašku s  upomínkovými předměty na letošní turnaj (sprchový gel, lepenku a ručník s logem ŽIDLA CUPu) si odnesli všichni hráči turnaje. Každé mužstvo obdrželo dort s logem svého týmu, pohár a první tři týmy i tolik ceněné madaile.
Novinkou letošního ročníku bylo sledování všech zápasů online. Průběžné výsledky byly přenášeny na serveru onlajny.com. Zápasy o umístění byly vysílány živě na www.vysilameonline.cz a nyní jsou ke zhlédnutí na kanálu You Toube.
Poděkování určitě patří také trenérům malých slánských hokejistů - Pavlu Štechmüllerovi, Jiřímu Sýkorovi a Šimonu Dolejšímu, kteří věnují svým malým svěřencům mnoho svého volného času. Toto trio patří jistě k nejmladším realizačním týmům, avšak zkušenosti nahrazují nadšením a elánem.  Podporu a rady jim dodává bývalá ikona kladenského hokej Radek Gardoň, který se v letošním roce stal šéftrenérem mládežnického hokeje ve Slaném.
Hlavní organizátoři turnaje (Vladimír Kazatel, Aleš Pražák, Petr Burda, Lenka Burdová, Jiří Schejbal a Helena Šimáčková) společně se všemi nadšenými rodiči udělali maximum, aby se vše vydařilo a to se i díky všem sponzorům v čele s Královským městem Slaný stalo. Slova chvály obdrželi organizátoři nejen z úst představitelů města Pavla  Záloma, Pavla Zlámala, Ladislava Pešky a Tomáše Drholce, kteří turnaj navštívili, ale také od všech zúčastněných týmů.  Ze Slaného odjížděli všichni nadšení a děkovali za skvělý hokejový zážitek.  Němečtí zástupci, známí svou precizností, dokonce vzkázali, že nezažili hezčí a lépe zorganizovaný turnaj.
I nadále se slánští nadšenci mohou držet svého hesla: "KDYŽ CHCEME, UMÍME MOC!"


Za HK Lev Slaný - Helena Šimáčková

Přiložené foto:
Horní řada - trenéři: Pavel Štechmüller, Šimon Dolejší, Jiří Sýkora, Martin Šimáček (asistent)
Prostřední řada: Miroslav Šmahel, Vladimír Kazatel, Tomáš Čadek, Jan Dolejší, Vojtěch Frýda, Lukáš Pražák
Spodní řada: Jan Schejbal, Jan Šimáček, Jiří Tesař, Marek Přistoupil, Marek Daníček, Josef Trojna, Petr Burda, Jan Los, Tomáš Vašák, Matěj Krátký, ležící - Bára Hromádková