SLÁNSKÉ NOVINY

Slaný směřuje do 100 milionové ztráty

2012-03-30 07:40:03, - redakce

Jak jsme již před několika měsíci na portále SN předvídali (viz článek "Zoufalí lidé dělají zoufalé činy"), hospodaření města směřuje do ohromující ztráty.

Záměr města prodat pozemky v lokalitě Na hájích jedinému investorovi nevyšel. Do vypsaného výběrového řízení se nepřihlásil žádný zájemce. Nic překvapivého - vzhledem k stavební uzávěře z důvodů nedostatečné kapacity čističky odpadních vod na nich případný investor nemůže v nejbližších letech nic postavit. Vedení města  tak může v rozpočtu na rok 2012 z plánovaných příjmů škrtnou 55 milionů korun, které chtělo za tyto pozemky utržit. Původně rozpočtovaná ztráta 78 milionů se tak patrně zvýši až na úroveň cca 120 milionů korun.  Město Slaný si tak bude muset vzít patrně mnohem větší úvěr, než původně na rok 2012 počítalo. A je očividné, že nemá a v nejbližších letech nebude mít finanční zdroje, kterými by mohlo tuto ztrátu pokrýt. A to nás ještě v dalších letech čekají splátky megalomanské stavby parkovacího domu pana starosty (slaňáky přezdívaného  Rubíkova kostka) v hodnotě dalších cca 60 milionů korun, cca 35 milionů bylo již na tuto stavbu určeno v letech 2010 až 2012.  
Jakýkoliv rozvoj města je však v dalších letech svázán s nutností rekonstrukce čističky odpadních vod. Náklady této investiční akce jsou odhadovány na cca 250 milionů korun. A i kdyby nakrásně se podařilo na část těchto nákladů získat dotaci, i tak musí město počítat minimálně s 50 miliony korun z vlastních prostředků.
Kde vzít a nekrást by nám měl odpovědět především  pan starosta, který svou investiční rozmařilostí město Slaný do této situace dovedl. Ale od něj se patrně jasných řešení nedočkáme.
Naopak, ve svých vystoupeních tyto problémy doslova bagatelizuje. Viz. např. jeho vyjádření ke kauze milionové  pokuty za nedodržení smluvních podmínek firmou Linet, kde se snažil prosadit, aby firma Linet Invest tuto pokutu v letošním roce nemusela platit a na konto uvedené částky prohlásil, že se jedná z pohledu městského rozpočtu o zanedbatelnou položku.  V případě prodeje pozemků Na hájích pak vysvětloval situaci, kdy by město mohlo získat přibližně dvojnásobně vyšší prodejní cenu v případě, že by nejprve investovalo do inženýrských sítí, ale městský   úřad takovou to akci prý udělat neumí. Občana pak pochopitelně napadne, proč máme na radnici zhruba 100 úředníků a  ve funkci starostu, který není schopen zrealizovat běžnou investiční akci.  
O hospodaření  městského úřadu svědčí i to, že např. teprve nedávno vyšlo najevo, že městský úřad "zapomněl" v roce 2009 inkasovat částku 1 milion korun od firmy Jacomelli za nedodržení smluvních podmínek výstavby areálu v lokalitě "Farma Klatos". A dodnes tyto peníze na účtu města nejsou. 

Jak vidí potřebu různých investičních akcí občané města se ukázalo i v našem malém průzkumu na stránkách Slánských novin. K dnešnímu dni v něm svůj názor projevila téměř stovka občanů. Většina z nich by si přála investici do nové sportovní haly (64%), řada dalších vidí potřebu rekonstrukce čističky odpadních vod (28%),  jen velmi málo občanů podporuje  výstavbu parkovacího domu (9%) a téměř nikdo pak zpackaný projekt na rekonstrukci stadionu Za nádražím (6%).

 

Čti též:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/zoufali-lide-delaji-zoufale-ciny