SLÁNSKÉ NOVINY

Slaný v roce 2014

2013-12-28 19:59:43, - redakce

Večer 1. ledna se nad naším městem opět rozzáří ohňostroj. Ale kolikrát se z něj budou oči slánských dětí ještě radovat? 

Naše město nevzkvétá. Ba právě naopak. V době, kdy se většina slaňáků bude kochat novoročním ohňostrojem, stane se Slaný jedním z nejzadluženějších měst České republiky. Nechci teď a na tomto místě vést polemiku nad potřebností nedávných či připravovaných velkých investic města. Bez ohledu na jejich smysluplnost či nesmyslnost  se každá z nich podílí významným způsobem na  celkovém dluhu města, který je prognozován pro rok 2014 někde kolem  částky 350 milionů korun. A snad jen trochu optimisticky můžeme doplnit, že z peněz Evropské unie by měl být tento dluh v horizontu 2-3 let snížen cca o 100 milionů korun. Z pohledu města, jehož rozpočet se pohybuje kolem 250 milionů korun a volné disponibilní zdroje ročně někde mezi 10 až 15 miliony, je  i tak výsledná suma strašlivá.
Ze současného způsobu ekonomického řízení města, pokud se o něčem takovém dá ve Slaném vůbec hovořit, je zřejmé, že z běžných rozpočtových příjmů je tento dluh nesplatitelný.
Zdá se mi tedy nezbytné, že se v našem městě  bude muset hodně věcí změnit, abychom zachránili alespoň minimální prosperitu a rozvoj města i v příštích letech.
V prvé řadě se musí změnit ekonomické myšlení vedoucích představitelů města. Pro mne osobně je neuvěřitelné, že nikdo ze současného vedení města se při rozhodování  o budování některých megalomanských staveb za desítky milionů korun nezabýval otázkou, z čeho budou tyto stavby zaplaceny. Ano, na většinu z nich si  vezmeme úvěr. Ale z čeho zaplatíme tyto dluhy, nato zatím nikdo jasně neodpověděl.  A po pravdě, současná vládnoucí koalice na tuto otázku patrně ani neodpoví ne proto, že by otázka byla příliš těžká, což pochopitelně je, ale především proto, že si tuto otázku vůbec nepokládá.
Ale donekonečna tuto odpověď odkládat nemůžeme. I ve Slaném se jednoho dne i ta nejhodnější banka zeptá: Jak nám vrátíte  půjčené desítky a stovky milionů korun?  Ano, můžeme se ještě pár měsíců tvářit, že tento problém neexistuje. Skoro bych řekl, že stávající městská rada se již vnitřně smířila  s tím, že příští rok ji někdo ve vedení města vystřídá a ona, s problémem, který je nad její ekonomické znalosti, se prostě nezabývá s vědomím toho, že jej už bude muset řešit někdo jiný. Což je asi pravda. Ale z nás, občanů našeho města, řešení tohoto problému nikdo  nesejme.

L.Peška