SLÁNSKÉ NOVINY

Sportovci peníze nedostanou

2012-12-21 08:37:58, - redakce

V řadě českých měst a obcí  se mohli v závěru roku 2012 těšit místní sportovci na peníze z hazardu. Ve Slaném tomu je však jinak. 

Po novele loterijního zákona v loňském roce, byly původní odvody loterijních společností na veřejně prospěšnou činnost přesměrovány přímo do rukou měst a obcí. Dle záměru předkladatele této novely tak mělo být zabráněno úniku těchto finančních prostředků do různých obskurních společností, které si hazard  v naší republice pro praní těchto peněz vytvořil. Do sportu či kultury se jich tak  ve skutečnosti dostávalo jen velmi málo.

Bohužel, ve Slaném se objevili jiní žraloci, které místní sportovce o tyto peníze opět připravili. Nejprve se vedení města vymlouvalo, že peněz z hazardu ve skutečnosti město obdrželo méně, než v loňském roce. Ale ani když se prokázalo, že toto tvrzení neplatí, postoj vedení radnice se nezměnil. 

Na středečním jednání zastupitelstva proto předložil RNDr. Ladislav Peška (KSČM) návrh, aby částka, kterou město Slaný získalo z odvodu loterijních firem v roce 2012 navíc o proti plánované částce v rozpočtu, byla dodatečně rozdělena mezi slánské sportovní a zájmové organizace. K 6.12.2012 se jednalo o částku převyšující 1,8 milionů korun. 

Slánská pravice v čele se starostou města  však tento návrh odmítla. Podpořili jej jen opoziční zastupitelé za ČSSD a KSČM.

Ukradené peníze sportovců tak radnice použije na záplatování dluhů v městské pokladně po výstavbě obskurního parkovacího domu.