SLÁNSKÉ NOVINY

Středočeské zastupitelstvo

2012-11-10 07:44:26, - redakce

Ustavující zasedání nového Středočeského zastupitelstva je svoláno na úterý 20. listopadu. Jaké však bude složení středočeské vlády pro příští čtyři roky však zatím stále není jasné.

Snaha sociálních demokratů o získání podpory pro jejich představu menšinové vlády ať již ze strany KSČM či ODS zatím nenalezla u těchto stran velkého pochopení.

Komunisté, i s ohledem na jejich předchozí zkušenosti s fungováním menšinové sociálně - demokratické vlády v kraji, nechtějí o této variantě podpory ČSSD v dalším období ani slyšet. A i s  ohledem na jejich téměř stejný volební výsledek jakého dosáhla ČSSD, trvají na poměrném zastoupení v radě kraje.

Naopak ODS sice prohlašuje, že je ochotna uvažovat o podpoře menšinové vlády ČSSD, ale jedině za podmínky, že se tato strana vzdá v podstatě všech levicových slibů z jejího předvolebního programu.

I s ohledem na termín ustavujícího zasedání se tak vedení ČSSD bude muset velmi rychle rozhodnout, zda se bude řídit poměrně jednoznačným voláním voličů po skutečně levicové vládě ve Středočeském kraji. Nebo zda rychle zapomene na své předvolební proklamace a dá přednost udržení všech vedoucích či placených funkcí jen pro své členy výměnou za rezignaci na plnění svého volebního programu.