SLÁNSKÉ NOVINY

Tajnosti kolem Terry Prosperity

2016-05-08 10:01:21, - redakce

Dozví se veřejnost, co se stalo s majetkem Terra Prosperita a proč podal bývalý starosta města trestní oznámení na některé bývalé členy vedení slánské radnice?

Bývalý starosta města se svými kolegy v radě či v zastupitelstvu příliš nekomunikoval. A tak se jen víceméně náhodou dostala v lednu letošního roku na veřejnost informace, že starosta Zálom podal na několik osob  v souvislosti s jejich činností v dobrovolném svazku obcí Terra Prosperita trestní oznámení. Bohužel, důvody, které jej k tomuto kroku  vedly, nikomu nesdělil. Ani členům rady města, ani zastupitelům. Proto jsem se oficiálně na jednání zastupitelstva města dne 4. dubna pana (nově zvoleného) místostarosty zeptal jaké důvody měl k podání těchto trestních oznámení a jaké osoby podezřívá z možné trestné činnosti. Odpověď jsem od pana místostarosty obdržel těsně před vypršením  zákonem dané lhůty, tedy po 30 dnech. Bohužel, konkrétní fakta, z kterých by si každý občan mohl udělat obrázek, o co vlastně v DSO Terra Prosperita jde, v této odpovědi nenajdeme. Pan Zálom poskytuje jen obecné odpovědi typu: "... na otázky policie jsme odpověděli".
Podle informací, které mám doposud k dispozici, byly předmětem trestních oznámení především 2 kauzy, které způsobily této organizaci  mnoha milionové škody. První se týká zvláštních okolností, za kterých se bez náhrady Terra Prosperita vzdala vlastnictví tzv. přípojného bodu ke zde provozované FTV. Díky tomuto vlastnictví získávala Terra Prosperita příjem cca 1 milion korun ročně. Dalším problémem bylo zmizení několika stovek panelů z objektu Terry Prosperity, opět v účetní hodnotě několika milionů korun. Především první z těchto kauz je spojována s jednáním zástupce města Slaného v této organizaci a tehdejším místostarostou města, panem Hložkem.

O dalším vývoji můžeme tak nyní jen spekulovat. A to zejména poté, co se dramaticky změnily poměry na slánské radnici.
Připomeňme, že ještě nedávno pan Zálom z pozice starosty města obviňuje pana Hložka z majetkové trestné činnosti. A na oplátku jej pan Hložek (společně s dalšími zastupiteli) těsnou většinou jediného hlasu odvolává z funkce starosty.
A jen o 4 týdny později, tentýž pan Hložek hlasuje pro zvolení ing. Záloma do funkce místostarosty města do které je  ing. Zálom  zvolen opět jen těsnou většinou jednoho jediného hlasu. A na oplátku pan Zálom dělá vše proto, aby se na veřejnost nedostala informace o machinacích, kterých se pan Hložek   v době svého působení v Terra Prosperita dopouštěl.
Proč tak náhle našli oba pánové k sobě takovouto náklonost? 
Spekuluje se rovněž o tom, že s kauzou panelů v Terra Prosperita by mohla být spojována i jedna z firem pana Víška, člena rady města a stranického kolegy pana Záloma.
Neochota poskytnout veřejnosti úplné a pravdivé informace  takové spekulace jen podporují. Nemluvě o tom, že nejen zastupitel, ale každý občan města má právo znát, jak jeho zájmy zvolení zástupci ve vedení města, v tomto případě ing. Zálom, hájí.
Ostatně, i zatajování informací o podezření z páchání trestné činnosti může být pokládáno za trestný čin.

L.Peška