SLÁNSKÉ NOVINY

Truc uvolněného radního

2016-08-26 22:33:23, - redakce

V polovině června vedení města hlasitě oznamovalo uzavření nové smlouvy  s Technickými službami. Co však pánové na radnici  vlastně podepsali dodnes téměř nikdo neví.

Pan Bartoníček, který má Technické služby ve své gestci, odmítá uzavřenou smlouvu zveřejnit. Dokonce s ní odmítá seznámit  i zastupitele. A to ani ty zástupce města, kteří byli rozhodnutím zastupitelstva pověřeni funkcí člena dozorčí rady. Tedy pověřeni veřejnou kontrolou nad činností této organizace. 

Již krátce po oznámení o uzavření nové smlouvy se někteří zastupitelé, především z řad bývalých členů rady města, která nechala v březnu tohoto roku původní smlouvu s Technickými službami vypovědět, začali zajímat o to, co vlastně nová smlouva obsahuje. Byli si totiž vědomi složitosti celé problematiky i toho, že celé spektrum problémů je téměř nemožné vyřešit během několika  týdnů. Navíc za veřejně známé skutečnosti, že nově zvolený radní, pan Bartoníček, se v této problematice příliš neorientuje.
Nezávisle na sobě se jak pan Hůla, zastupitel a člen dozorčí rady Technických služeb, tak i další člen zastupitelstva, dr. Peška, obrátili na pan Bartoníčka s žádostí, aby jim poskytl text nově uzavřené smlouvy.  Ten jim však danou smlouvu neposkytl a bez jakýchkoliv relevantních argumentů odmítá s obsahem smlouvy zastupitele seznámit dodnes.
O tom, že je tato schválnost pana radního v rozporu s řadou zákonů, kterými jsou zajišťována práva na informovanost  jak zastupitelů, tak i občanů, není nejmenších pochyb. To však je panu Bartoníčkovi zjevně  jedno. V nové roli uvolněného radního se patrně velkopansky domnívá, že pro něj zákony České republiky neplatí.
Bohužel, problémem není ani tak neochota radního Bartoníčka dodržovat zákony České republiky, ale především to, že je velmi pravděpodobné, že nově uzavřená smlouva neodpovídá platným směrnicím a ustanovením, které na takovýto způsob veřejných aktivit uplatňuje zákon. Nová městská rada tak vystavila město Slaný opět  do nebezpečí projednávání tohoto postupu Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a možné následné značné pokutě. Podobně, jako rada města, která v roce 2013 odsouhlasila smlouvy a dodatky na výstavbu parkovacího domu.