SLÁNSKÉ NOVINY

Úvaha o starostech starosty města a jeho občanů

2013-10-03 18:33:20, - redakce

Nedávno, při své cestě na Slovensko, jsem zastavil auto v centru Bratislavy, nedaleko prezidentského paláce, vedle úřadu vlády. Parkoviště jsem hledat nemusel, navigace mě dovedla přímo před parkovací dům, podobný tomu našemu, slánskému.

Chtěl jsem využít příležitost a sám si na vlastní kůži vyzkoušet, proč slaňáci tak masivně a hlasitě proti parkovacímu domu protestují. Pochopil jsem rychle. Po trojím stisknutím parkovacího automatu se mi na displeji objevil nápis - "chybná identifikace", pak už jsem neváhal a zastavil o 20m dál v ulici, kde jsem bezplatně parkoval celý den. Ve své navigaci jsem našel v dosahu centra města 17 parkovišť, jejich obsazenost jsem však už testovat nemusel. Večer, ve slovenské televizi, jsem sledoval reportáže o nedostatečné péči o zeleň ve středu města, nedostatku peněz na její údržbu, o dopravní situaci však ani slovo.
Možná, že nejde srovnávat Bratislavu se Slaným, ale bohužel, nemůžu se tomu vyhnout po mé sobotní příhodě s městskou policií. Bydlím ve středu města ve Vepřkově ulici a přivydělávám si tím, že pronajímám na mém dvoře místa k parkování. Situace v okolí je totiž v pracovní dny naprosto šílená. Auta parkují po obou stranách úzké ulice, na vjezdech do domů, na chodnících, v křižovatce, takže vyhnutí se 2 vozidel nebo vjetí na Wilsonovu hlavní ulici je skutečně zážitek spojený s ťukáním si na čelo, vztyčováním prostředníku a gestikulací, kterou každý řidič dobře zná. Samozřejmě, že na mém dvoře parkuje denně mnoho řidičů na reservovaných místech pro jiné. Beru to celkem shovívavě, i když na našem parkovacím domě v té tobě svítí nějaká 130. Avšak i má shovívavost má své meze.
Na den státního svátku, 28. září v 10hod. večer, jsem vyjížděl ze dvora svého domu a zastavil před sousedícím vchodem, abych naložil manželku se psem.  V tom okamžiku mi zablokovalo cestu služební SUV městské policie, které jsem v ulici zaregistroval prvně, jak jsem se záhy dověděl, ne proto, že by kontrolovali, jestli někdo nekrade mé osvětlené auto, ve kterém jsem seděl, ale proto, aby mi pod hrozbou pokuty 2 tisíce korun domluvili, že "parkování" po levé straně silnice je nezákonné. Skutečně je obdivuhodné, jak kompetentní městské orgány, včetně orgánu represivního, řeší dopravní situaci ve městě. Bohužel, nejen dopravní situaci.
Ale to už by bylo na další seriál ve Slánských novinách. Slánská radnice má úplně jiné poslání, že?

Vladimír Dosoudil
občan královského města Slaný