SLÁNSKÉ NOVINY

Ve Slaném kandiduje 11 volebních subjektů

2014-08-27 15:32:36, - redakce

Celkem 11 volebních stran a téměř 300 kandidátů registruje Městský úřad ve Slaném pro podzimní komunální volby.

Ve srovnání s rokem 2010 je to o 2 strany více. Před čtyřmi lety se o přízeň voličů ucházelo celkem 9 politických uskupení. Ale jen 6 z nich se do městského zastupitelstva opravdu dostalo. Již tato čísla naznačují, že letošní předvolební kampaň bude opravdu horká. A ne všichni na jejím konci budou patrně nad jejich vlastním volebním výsledkem jásat.

Podívejme se podrobněji na to, které strany kandidují a jaké jsou jejich výchozí pozice na začátku předvolební kampaně.

Hnutí ANO 2011 je patrně největším favoritem podzimních komunálních voleb ve Slaném. Je to patrně jediná volební strana, které by se svým celkovým ziskem hlasů mohla dostat přes 20%.


Bez problémů by se do zastupitelstva měla probojovat i ČSSD, která ve Slaném tradičně získává kolem 15% hlasů.

S obdobným výsledkem pak může kalkulovat  i Naše město (koalice KSČM, SPO a nezávislých kandidátů). Naše město chce oslovit nejen tradiční levicové voliče, ale také ty občany města, kteří nemají nějak vyhraněné stranické preference a jde jim o to, aby město vedli zkušení a schopní  lidé.

Bylo by velkým překvapením, kdyby slánská ODS obhájila své vítězství z roku 2010. A to nejen proto, že celorepublikově její preference klesají někam k hranici volitelnosti, aktuálně se pohybují kolem 7%, ale také proto, že ze slánské ODS odešla celá řada osobností do jiných volebních uskupení. I tak se však dá očekávat  její volební výsledek někde kolem 10%. 

KDU-ČSL sama o sobě velkou podporu voličů ve Slaném nemá (v posledních Eurovolbách získala necelá 3% hlasů), proto bude patrně spoléhat především na hlasy, které pro ni získají nezávislí kandidáti.  Hranici 5% pro vstup do zastupitelstva a obhájení jejich 2 mandátů z předchozích voleb je však možné reálně očekávat.

Pozice TOP09 v nadcházejících volbách tak trochu připomíná pověst o třech prutech Svatoplukových. V komunálních volbách   v roce 2010 se ve Slaném prezentovala koalice složená z kandidátů  TOP09, Starostů a Volby pro město. Tehdy tato koalice uspěla a získala 13% hlasů. Do letošních  voleb však každý z těchto subjektů kandiduje samostatně a tak je jejich výchozí pozice výrazně obtížnější. TOP09 však má patrně z těchto tří subjektů největší pravděpodobnost, že se přes hranici 5% opravdu dostane.

Hnutí OMS kandiduje do voleb s oficiální podporou Starostů a nezávislých.  Na jeho kandidátce najdeme řadu osob, které dříve spojovali svoji politickou kariéru především se slánskou ODS a s ní tak asi bude nejvíce soupeřit o přízeň voličů. Bude-li to stačit na překonání hranice 5% se opravdu dozvíme patrně až 11. října odpoledne.

USZ bude jen obtížně obhajovat svůj úspěch z komunálních voleb v roce 2010. Tehdy získala podporu téměř 9% voličů. Bohužel, nejasné postoje jejich představitelů, podíl na některých kritizovaných rozhodnutích vedení města či městské rady, výchozí pozici kandidátů USZ výrazně zhoršily. Bude tedy na straně samotné,  aby přesvědčila občany města, aby jí znovu dali důvěru a hlas.  

Strana svobodných je nováčkem na slánské komunální scéně. Prezentuje se jako pravicově zaměřená strana a tak její pochopitelnou snahou bude k sobě přitáhnout ty voliče, kteří dříve volili ODS či TOP09. Jejím cílem nemůže být patrně nic jiného, než překonání hranice 5%.

Volba pro Slaný je posledním z "prutů Svatoplukových" a řekněme si upřímně, že ten, který má asi nejmenší naděje na volební úspěch. Od místostarosty Hložka se v poslední době odpoutala řada jeho dřívějších spolupracovníků či podporovatelů a tak jeho snaha o obhájení funkce ve vedení města je patrně ryze akademická.

Úsvit doplňuje počet kandidujících stran na číslo 11. V posledních eurovolbách získal Úsvit pouhých 2,5% hlasů slánských voličů. A nic nenasvědčuje tomu, že v komunálních volbách by si měl vést lépe.