SLÁNSKÉ NOVINY

Vlci vyjí, karavana táhne dál?

2014-05-27 08:50:04, - redakce

Všichni, kteří se více veřejně ve Slaném angažovali si nemohli nevšimnout, jakými prostředky (většinou v utajení a kuloárech) byly prosazovány názory autorit. Jak mnohým bylo přímo vnucováno, co je pro ně dobré a přínosné.

To vše s odkazem na výsledky voleb mělo legitimizovat četná sporná a dokonce nezákonná rozhodnutí  dosavadní názorové většiny. Společným rysem byla ignorance legitimních názorů opozice a menšin (čímž nemyslím jen pravo-levé dělení zastupitelstva) a prosazování programových priorit dominantních politických subjektů, zaměřených více na podnikání, než na veřejné služby občanům Slaného.
Tento systém řízení fungoval poměrně spolehlivě do doby, než navenek vyhřezly problémy, kdy věcné spory jsou, řekl bych skoro ze zoufalství a bezmoci, přesouvány k posuzování na autoritativní  orgány státní správy a justice. První vlaštovkou a potvrzením oponentních názorů je (zatím nepravomocné) rozhodnutí UOHS o správním deliktu a pokutě  za zvýhodňování dodavatele jedné megalomanské  a nepotřebné stavby v centru Slaného. I v budoucnu, pokud současné metody rozhodování budou pokračovat, můžeme očekávat další právní stanoviska, např. ministerstva financí k chronickému porušování rozpočtové kázně, či ministerstva pro místní rozvoj ke koncesním řízením o zajišťování veřejných služeb a k některým dalším právních jednáním, která jsou v kolizi se zákony a proto neplatná.  Bohužel i s finančními nároky, které bude muset město (třeba pokutách, penalizaci, vratkách dotací nebo arbitrážních jednáních) řešit. Zajímavé bude seznámit se zanedlouho s výsledky externího i interního auditu k oponovaným tématům, které budou projednávat zastupitelé (komise) při schvalováním závěrečného účtu města za rok 2013. Zmanipulované, závislé audity jsem kritizoval již před několika lety a interpelaci lze lehce dohledat na webu města.
V době, kdy se nemohou radní již spoléhat na nekritickou autoritu starosty a staré megaprůšvihy vylézají na povrch, by se dala očekávat jejich větší otevřenost při poskytování informací i zapojení angažované veřejnosti do řešení důležitých aktuálních městských témat. Místo toho, podle pravidel českého "odezdismu",  zřizuje zastupitelstvo různé komise, které projednávají alibisticky i to, co jim ze zákona nepřísluší a aniž by to tušili, poskytují tím jakousi legitimitu, že alespoň po formální stránce nic tajeno není.  Svážejí zastupitele ke hlasování o stamilionech a shání přeběhlíky k prosazení strategických hlasování.
Výsledkem dosavadní konfrontační slánské politiky je, že při rozhodování o veřejných záležitostech občanů nejsou argumentována  kritéria  účelnosti, hospodárnosti, legality, či přiměřenosti a efektivity, ale vedení se soustředí na politikaření, shánění  narychlo hlasovací většiny k popření předchozího hlasování a argumentaci tipu "máme poslední možnost něco nebo někoho obalamutit".

Mnozí lidé, kterých si z hlediska jejich profesí vážím, se tak dostávají do osobních problémů, které dříve nebo později zažijí při vysvětlování motivů svého nezodpovědného jednání.  Upozorňoval jsem na to vícekrát. Na vyvození politické zodpovědnosti je již pozdě, to za všechny učiní voliči. Nad zamyšlením nad právní zodpovědností, systémem práce a řízení i budoucí veřejné angažovanosti čas ještě je.


Vladimír Dosoudil