SLÁNSKÉ NOVINY

Voda slánská asi nebude

2016-05-17 07:08:57, - redakce

Po pondělním (rozuměj 16.5.) jednání zastupitelstva je již téměř jasné, že správa slánských vodovodů a kanalizací se do rukou města v blízké době patrně nevrátí.

Přesto,  že  v  dubnu odvolaná rada města připravila vše potřebné k ukončení nájemního vztahu se současným provozovatelem, Středočeskými vodárnami a iniciovala založení nové městské společnosti (Slavos Slaný), která by měla provozování  vodovodů a kanalizací od této firmy převzít, nové vedení města dělá vše proto, aby se tak nestalo. Ing. Zálom a Mgr. Hrabánek neustále zpochybňují přijatá rozhodnutí zastupitelstva města, aniž by vyvinuli jakoukoliv snahu o řešení pseudo problémů, které opakovaně nastolují.
Již v polovině dubna vyzvala skupina opozičních zastupitelů  (dříve vesměs členů rady a koalice Změny) k odstranění některých problémů - např. zveřejnění uzavřené smlouvy mezi městem Slaný a Středočeskými vodárnami či  zveřejnění závěrů znaleckého posudku k výši náhrady škody mezi městem a Středočeskými vodárnami.  Nic z toho však vedení města neudělalo a i nadále udělat odmítá. Důvod je vcelku jednoduchý. Nový znalecký posudek, jehož vypracování požadoval dnešní místostarosta a bývalý starosta Zálom,  zcela potvrzuje správnost údajů, které při přípravě smlouvy použili odvolaní místostarostové bývalého vedení města, ing. Grohmann a ing. Zlámal. Místostarosta Zálom by tak byl usvědčen ze lživých nařčení, která proti svým bývalým kolegům z rady města v závěru loňského roku vznesl.
A  tak nebylo ani velkým překvapením, že na programu jednání zastupitelstva města původně zařazený bod, v kterém se měl projednávat postup města při přebírání vodohospodářském  infrastruktury, byl na návrh starosty Hrabánka stažen z programu.
Svědčí to o jediném - současné vedení města a především pak pánové Hrabánek (ODS) a Zálom  (ČSSD), nemá zájem na tom, aby se celá vodárenská infrastruktura vrátila zpět pod správu města a tím i do rukou občanů. 
Připomeňme jen, že celou vodohospodářskou infrastrukturu města pronajal francouzskému vlastníkovi Středočeských vodáren v rozporu s tehdy i dnes platnými zákony bývalý starosta města, dr. Rubík (ODS) již v roce 2004 a to na dobu 15 let, bez toho, aby tento krok jakkoliv projednal v tehdejší radě města či dokonce v zastupitelstvu.  Nedávno odvolané vedení města (tedy koalice Změny) se pak po celou dobu svého působení na slánské radnici snažilo o nápravu tohoto nezákonného kroku.
Nyní, kdy byla náprava prakticky dojednána a stačilo ji jen naplňovat (město má převzít danou infrastrukturu k 1. lednu 2017) dělají současní představitelé ODS a ČSSD na slánské radnici vše proto, aby i nadále peníze občanů města končily v rukách francouzského vlastníka.