SLÁNSKÉ NOVINY

Zadlužení města dosáhne 320 milionů

2013-06-27 07:43:24, - redakce

Po obsáhlé debatě schválili zastupitelé města přijetí revolvingového úvěru ve výši 230 milionů korun. Současné dluhy města přitom dosahují částky 90 milionů korun. V příštích letech tak bude město zatíženo dluhem cca 320 milionů korun. 

S velkými rozpaky a váháním přistupovala většina zastupitelů k projednávání návrhu na získání úvěru na realizaci několika velkých investičních akcí. na jedné straně stály logické argumenty o výhodnosti získaných dotací a objektivní potřeba tyto akce realizovat. Na straně druhé pak obavy o schopnost města takovýto extrémní úvěr v budoucnu splatit. Vždyť s již existujícími závazky z let předchozích bude měst Slaný v příštích letech zatíženo dluhem ve výši 320 milionů korun.  

Jednalo se především o realizaci těchto akcí:
- Rekonstrukci čistírny odpadních vod za 174 mil. Kč
- Kompenzaci firmě Veolia 16 mil. Kč
- Rekonstrukce Husovy ulice 46 mil. Kč
- Modernizace muzea 15 mil. Kč
- Modernizace dětského oddělení slánské nemocnice 27 mil. Kč
- Opravy a zateplení 3. základní školy 36 mil. Kč

 
V následující rozpravě vystoupila řada zastupitelé i občanů. Konstatujme, že naprostá většina vystoupení zastupitelů i občanů  byla sice někdy velmi kritická, ale zároveň i naprosto věcná.

MUDr. Heřman upozornil na skutečnost, že modernizace nemocnice je de facto zajišťována z finančních  zdrojů nemocnice, nikoliv města, a že pochopitelně tyto investiční prostředky budou slánské nemocnici v budoucnu chybět.
Dr. Peška uvedl, že již v současné době je roční dluhová  služba města ve výši cca 20 milionů korun. A po přijetí tohoto úvěru se bude pohybovat někde v relaci 30 až 40 milionů korun ročně. Což, dle jeho názoru,  přesahuje platební možnosti města. A již nyní si de facto musíme brát úvěr na to, abychom splatili úvěr předchozí.
Jeho slova pak následně de facto potvrdila i vedoucí finančního odboru, ing. Nová, která konstatovala, že především v příštích 5 letech bude splácení úvěru pro město extrémně náročné.

Ing. Zlámal předložil zastupitelům statistiku o hospodaření města za posledních 5 let, z které  vyplývalo, že město Slaný za toto období hospodařilo se ztrátou v úhrnné výši 250 milionů korun.
Ing. Šmehlík připomenul, že po řadu let zástupci opozice pravidelně upozorňovali na nehospodárnost a ekonomickou nepromyšlenost při realizaci některých investičních akcí. Především pak výstavby parkovacího domu za 100 milionů, rekonstrukce atletického stadionu za 20 milionů a rekonstrukce archivu a katastrálního úřadu pro potřeby státu za 30 milionů korun. Což úhrnem činí právě sumu cca 150 milionů korun, která městu schází na realizaci potřebných investičních akcí.

V závěru rozpravy ještě zastupitel Peška připomněl, že například  16 milionů korun, které město Slaný musí platit jako odstupné firmě Veolia je důsledkem rozhodnutí Rady města a starostovým podpisem změny podmínek smlouvy . Původně uzavřená smlouva s firmou SLAVOS byla  na dobu neurčitou s roční výpovědní lhůtou. Nová smlouva s firmou Veolia byla již uzavřena  na dobu určitou. K čemuž došlo bez vědomí zastupitelstva města a v jejímž důsledku tak městu vzniká škoda ve výši 16 milionů korun.

Zastupitelé se shodli na tom, že rekonstrukce Husovy ulice bude odložena a město bude žádat o revolvingový úvěr pouze ve výši 230 milionů korun. O proti původně navrhovaným 250 milionům korun. Zastupitelé za KSČM a ČSSD pak ještě navrhli úkol pro Radu města, předložit na příští jednání zastupitelstva návrh úsporných opatření k zajištění vyrovnaného hospodaření města v příštích letech.