SLÁNSKÉ NOVINY

Zatloukat, zatloukat a znovu zatloukat

2013-11-15 22:48:36, - redakce

Pan Hložek na mimořádném jednání zastupitelstva města 13. listopadu obhajoval platnost starostova podpisu na smlouvě s firmou KOMA tím, že v zápise z jednání  zastupitelstva 17.6. 2009 je uvedeno v přehledu usnesení, že zastupitelstvo schválilo výstavbu parkovacího domu. A z toho odvozuje, že starosta danou smlouvu podepsal oprávněně.

Podobné tvrzení zopakoval i pro Českou televizi dne 14.11.2013

(video záznam zde: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/213411000141114-udalosti-v-regionech/video/291063  )

 

Jaká však byla skutečnost  a okolnosti projednávání tohoto materiálu:

Od počátku projednávání problematiky parkovacího domu na jednání  zastupitelstva města dne 17.6.2009  hovořili všichni představitelé radnice o daném návrhu jako o záměru. Nebyla jasná ani technologie, ani cena, ani konkrétní podoba celého objektu.

Místostarosta Hložek vyzýval tehdy zastupitele ke schválení daného záměru těmito slovy: "Nebudeme-li mít souhlas (= myšleno usnesení zastupitelstva, pozn. red.), abychom dále jednali,  že na tomto místě bude veřejné parkoviště, nehneme se dále. Pokud záměr neschválíme, budeme se dál jen teoreticky dohadovat."

Starosta Rubík dokonce přesně vyjmenoval postupné kroky, které jsou nutné k realizaci parkovacího domu: "Nejprve se musí schválit záměr vybudování parkovacího domu. Pak musí být zpracována zadávací dokumentace. Následně pak projektová dokumentace, která teprve určí technologické řešení celého parkovacího domu. Na základě této dokumentace bude vypsáno výběrové řízení. Na základě výběrového řízení  bude vybrána firma, která nabídne určitou sumu. Tu pak zastupitelstvo musí projednat, odsouhlasit nebo shodit ze stolu."
/zvukový záznam tohoto jednání je k dispozici všem občanům města v archivu městského úřadu/

Na základě těchto výroků představitelů města pak zastupitelé většinou hlasů schválili záměr výstavby parkovacího domu v centru města. V dané chvíli tak nebylo možné odsouhlasit žádnou smlouvu, protože žádná neexistovala, nebyl znám ani dodavatel, ani cena stavby. O  ničem takovém se v daný den nejednalo.

Pokud dnes tedy pan místostarosta Hložek opakovaně tvrdí, že smlouva na parkovací dům byla podepsána starostou města oprávněně, musel  by nejprve doložit jak byly splněny zákoné požadavky pro realizaci takovéto investiční akce vyplývající ze zákona o obcích nebo ze zákona o veřejných zakázkách. Tedy konkrétně :
- Kdy zastupitelstvo schválilo zadávací dokumentaci ?
- Kdy zastupitelstvo schválilo vyhlášení výběrového řízení ?
- Kdy zastupitelstvo projednalo a schválilo smlouvu na výstavbu parkovacího domu s firmou KOMA ?

Nic takového samozřejmě nikdy nenastalo, nic takového vedení města na jednání zastupitelsva nikdy nepředložilo. Všechny tyto zákonem stanovené kroky  činil starosta společně s několika úředníky, zcela bez vědomí zastupitelů města a tedy v rozporu s platnými zákony České republiky.

Pochybení při přípravě  veřejné zakázky a podpisu smlouvy o dílo konstatoval jak Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra, tak i Kontrolní výbor zastupitelstva města.

Pouze pan místostarosta Hložek stále opakovaně tvrdí, že vše bylo v pořádku.
Možná si až příliš vzal k srdci poučku známého sexuologa, dr. Plzáka: "Pokud jste přistiženi "při činu" tak jediný správný postoj je zatloukat, zatloukat a znovu zatloukat."