SLÁNSKÉ NOVINY

Zbytečné plýtvání

2013-01-26 07:18:43, - redakce

I činnost Středočeského krajského zastupitelstva, resp. vedení kraje se dotýká občanů Slaného ...

Předchozí vedení Středočeského kraje předalo svým nástupcům krajskou pokladnu doslova vydrancovanou. Nové vedení kraje muselo chtě nechtě po svých předchůdcích přijmout mnoho finančních závazků, rozestavěných investičních akcí či nedořešených kauz. Nebylo tedy nic překvapivého, když již na prvních jednáních krajského zastupitelstva deklaroval nově zvolený hejtman, pan Josef Řihák, že nadcházející období bude ve znamení především hledání úspor a všeobecného šetření. Nejen mně, ale jsme přesvědčen, že i řadě dalších  zastupitelů, kteří mají alespoň  elementární povědomí o stavu financí Středočeského kraje, tak bylo od počátku jasné, že kraj bude jen s obtížemi hledat zdroje na financování všech svých dřívějších programů v oblasti podpory rozvoje měst a obcí, sportu, kultury i dalších veřejnoprávních či občanských aktivit na území Středočeského kraje. Stejně tak bylo již při projednávání rozpočtu zřejmé, že jako prakticky nesplnitelný úkol se jeví snaha o udržení vyrovnaného rozpočtu na rok 2013 a zároveň naplnění všech potřeb kraje v jeho prioritních oblastech,  tj. v oblasti dopravy, zdravotnictví a sociálních službách.
S takovýmto výchozím stavem jsem pak i s porozuměním vnímal složitou cestu hledání kompromisů v Radě kraje při projednávání dalších investičních či jiných potřebných finančních výdajů.
Ovšem pro nedávno přijaté rozhodnutí Rady kraje o objednání rozsáhlé inzerce ve všech celostátních tištěných periodikách za bratru více než 10 milionů korun na rok 2013, žádné porozumění nemám.  Sice chápu, že téměř všichni straničtí bosové rádi využijí možnosti prezentovat sebe sama či jejich mateřskou stranu před svými voliči. O to více pak v situaci, kdy jejich mateřskou stranu to nic nestojí. Ale náhled občanů a dopad takovéto "kampaně" může být i zcela opačný. Již za minulého tzv. "rathovského" vedení kraje jsem patrně nejen já s výraznou nelibostí pohlížel na celostránkové prezentace středočeské sociální demokracie v řadě celostátních deníků. Domnívám se totiž, že o pozitivních věcech při řízení a správě Středočeského kraje mohou psát a informovat  různá periodika sama, o své vlastní iniciativě.  Bez toho, aby k tomu byla vybízena mnohamilionovými finančními dary z krajské pokladny. Nebo se snad sociální demokracie a současné vedení Středočeského kraje bojí, že její vedení kraje bude tak špatné, že  si musí jakékoliv pozitivní zprávy o své činnosti draze uplácet, dle hesla "Když se nepochválíme sami, nikdo to za nás neudělá."?
Na jednu stranu jsem rád, že mohu říci, že pro rozhodnutí o uvolnění více než  10 milionů korun na inzerci v tištěných mediích v Radě kraje nehlasovali zastupitelé za KSČM. Je to i důkazem toho, že k vytčeným úkolům a potřebám nápravy předchozího plýtvání s finančními prostředky kraje přistupujeme zodpovědně.  Na straně druhé vidím jako znepokojivé, že v takto banální kauze je ochotno vedení sociální demokracie prosadit svou jen díky prosté většině členů v Radě kraje.  Ale to je, myslím, řadě občanů Středočeského kraje v dané chvíli úplně jedno.
A tak, z pohledu oblasti, kterou ve Středočeském kraji chápu jako "svou", tj. oblast podpory sportu a sportovních organizací, neumím vysvětlit těm "klukům v trenýrkách" proč jim Středočeský kraj nedokáže na jejich činnost a aktivity přispět v roce 2013 ani korunou, ale zároveň bez problémů najde sociální demokracie dostatek milionů na vlastní, dle mého zcela zbytečnou, sebeprezentaci.

RNDr. Ladislav Peška
člen zastupitelstva Středočeského kraje za KSČM