SLÁNSKÉ NOVINY

Návrh na odvolání starosty města

2012-12-20 19:52:06, - redakce

V závěru jednání středečního městského zastupitelstva musel starosta města, dr. Rubík, čelit návrhu na své odvolání. Podívejme se, jak k celé události došlo a jak hlasování dopadlo.

V úvodu předposledního bodu programu jednání zastupitelstva o okolnostech výstavby bioplynové stanice na Těhuli, vyzval  pan Dušák (ČSSD) starostu města o podání vysvětlení, proč v této věci postupoval v rozporu  s přijatým usnesením městského zastupitelstva.

(Více zde: http://www.slanske-noviny.cz/clanek/vystoupeni-martina-dusaka-na-jednani-zastupitelstva )

Starosta odpověděl, že postupoval tak, jak mu umožnuje organizační řád městského úřadu. Na dotaz dr. Pešky (KSČM), aby tedy doložil, která ustanovení organizačního řádu mu umožňují takto postupovat, starosta města odmítl cokoliv odpovědět.

I v další diskusi, která probíhala mezi starostou a řadou dalších zastupitelů, starosta města odmítl respektovat usnesení městského zastupitelstva v této věci. Opakovaně tvrdil, že mu to zákony umožňuji. O které zákony se však při tomto tvrzení opírá, již  uvést nedokázal.

V průběhu diskuse vystoupilo též několik občanů, kteří se s dotazy  obraceli na přítomné zastupitele či starostu města. Např. pan Zlámal se dotazoval, jak bude zastupitelstvo dále postupovat, když se starosta města odmítá řídit jeho usnesením. Konkrétní odpovědi se však nedočkal.

Pan Dušák, zastupitel za ČSSD, tak navrhl hlasovat o odvolání starosty města z funkce. 

Před hlasováním však ještě starosta města, dr. Rubík a jeho zástupce Mgr. Hrabánek, svolali schůzku všech koaličních zastupitelů do zákulisních prostor hotelu Grand. Zde byly dozajista některé horké hlavy řádně "umyty"  a tak následné hlasování dopadlo již dle předpokladů.

Pro odvolání starosty města hlasovali pouze opoziční zastupitelé. Pravicová koalice se, až na vyjímky, postavila proti tomuto návrhu a svoji ikonu tak ve funkci podržela. Pro odvolání starosty města z funkce se tak vyslovila jen třetina přítomných zastupitelů.  

Zda to též znamenalo, že souhlasí se starostovým postojem, o tom se nikdo z pravicových poslanců nechtěl příliš bavit.

Stejně tak jen v kuloárech bylo slyšet o tom, jak velké peníze se kolem tohoto projektu "točí".