SLÁNSKÉ NOVINY

Podaří se zachránit park U Benaru?

2014-06-12 07:39:12, - redakce

Dle záměrů tureckého investora se část dříve oblíbeného parku U Benaru měla v brzké době proměnit ve staveniště.

Turecký vlastník areálu bývalé továrny Benar se již několik let snaží využít získané pozemky k realizaci svých developerských záměrů. V jeho posledním návrhu na zastavění části parku podél tzv. uliční fronty mu však bránil na části jeho pozemků územní plán města. Již v listopadu se tak firma FS Invest obrátila na město Slaný s žádostí o změnu územního plánu. Není třeba příliš zdůrazňovat, že tento plán  u obyvatel domů v blízkosti areálu parku příliš nadšení nevzbudil. A podobný názor měla i řada dalších občanů města, kteří si pamatují tento park z dob před více než 20 let, kde  byla tato část města vyhledávanou rekreační zónou s minigolfem, bazénem, tenisovými kurty a dalším rekreačním vybavením. V listopadu 2013 tak návrh na změnu územního plánu v zastupitelstvu neprošel.

Turecký investor se však v květnu tohoto roku obrátil na vedení města s obdobnou žádostí znovu a tentokrát již rada města jeho žádost doporučila ke schválení. Zdálo se tedy, že i přes protesty občanů, se tentokrát již potřebná změna územního plánu  prohlasuje a pak již nic realizaci zamýšlené bytové výstavby  v části parku bránit nebude.

Jednání o této věci však vzalo poněkud nečekaný obrat. Nejprve ve svém vystoupení navrhl dr. Peška, aby město nabídlo tureckému vlastníkovi buď odkup dotčených pozemků  nebo případně ještě lépe výměnu jeho pozemků za pozemky městské, kde by byla možnost realizace jeho záměrů bytové výstavby pro město Slaný vhodnější. Připomněl, že tento návrh předkládal již při prvním projednávání této  žádosti v loňském roce, ale z vedení města na tento návrh nikdo nereagoval.

K překvapení přítomných v sále se vzápětí o slovo přihlásil zástupce tureckého vlastníka, pan Denis Baytin, o jehož přítomnosti v sále do této doby věděl jen málokdo. A ve svém krátkém vystoupení pak uvítal případnou možnost jednání o směně pozemků v parku U benaru za pozemky jiné. Zároveň přislíbil, že do doby, než proběhnou v této věci příslušná jednání, nebude jeho firma zahajovat v dané lokalitě žádné stavební práce. 

Po tomto vystoupení pak starosta města navrhl stažení projednávaného návrhu na změnu územního plánu z jednání.

Pokud se tedy podaří tento záměr realizovat, mohli by se v brzké době těšit slaňáci na opětovné znovuotevření parku U Benaru pro širokou slánskou veřejnost.  

 


Související články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/ani-zadarmo