SLÁNSKÉ NOVINY

Prodat či neprodat ubytovnu Mexiko ?

2018-03-25 12:35:50, - redakce

Před měsícem odsouhlasila  rada města  prodej ubytovny v Ouvalově ulici, tzv. "Mexiko". Návrh, který prosazují především starosta Hrabánek (ODS) a místostarosta Zálom (ČSSD), vyvolal ve slánské veřejnosti více než rozporuplné reakce.

Co si tedy o prodeji ubytovny "Mexiko" myslí zastupitelé a další slánské osobnosti?


Ing. Luboš Šmehlík (zastupitel, Naše město): V Česku probíhá v současnosti miliardový byznys s chudobou. Majitelé vybydlených domů a ubytoven přes řadu sociálních dávek na bydlení inkasují obrovské peníze za nájemné ve vyloučených lokalitách formou příspěvků na sociální bydlení pro ty, kteří mají malou nebo vůbec žádnou kompetenci k bydlení. Město Slaný vlastní ubytovnu Mexiko, příspěvek na sociální bydlení pro zde bydlící občany neuplatňuje a nezúčastňuje se ani soutěží pro dotace na údržbu nebo rekonstrukci této své ubytovny (nemovitosti). Prostě pojem "sociální politika a sociální bydlení" je pro vedení města (ČSSD a ODS) tabu. A tak přichází pan Zálom (ČSSD) s pro mne nepochopitelnou myšlenkou:  Mexiko prodáme. Dáme ji do rukou soukromníka, ten si se sociální politikou ve městě poradí lépe než my. Jinými slovy uděláme z Mexika byznys s chudobou. Sociálně demokratický návrh jak vyšitý. Ještě, že máme občany města jako např. paní Šolc, která se na zastupitelstvu opakovaně dotazovala na to, jak budou stávající obyvatelé zajištěni v případě, že by k prodeji ubytovny došlo; zdůraznila, že návrh smluvní pokuty nepovažuje za dostačující, dle jejího názoru jim nezaručuje jistotu bydlení. Tak opakovaně, že i pan Hrabánek už nevěděl kudy kam a paní Šolc se odpovědi nedočkala. Ptáte-li se mě, na můj názor, tak jsem rozhodně proti prodeji Mexika a jsem pro nastartování ucelené sociální politiky a po schválení příslušného zákona i nastartování ucelené politiky sociálního bydlení pro ty občany, kteří mají buď sníženou nebo vůbec žádnou kompetenci k bydlení. A už vůbec nejsem pro rozprodávání potřebného nemovitého majetku města.


MUDr. Jakub Heřman (zastupitel, USZ): Jednou z historických a základních povinností města je postarat se o obyvatele , kteří potřebují ubytování za cenu , která je nižší než nájem v regionu obvyklý.  Proto vznikají různé typy  bydlení a sociálních  či startovacích bytů.  Je jasné , že  na tyto projekty  přispívá i formou různých  grantů a  projektů jak stát , tak i kraj , ale i samotné město. Město Slaný, stejně jako ostatní města má ve svém katastru  podobné typy bydlení. Jednou z takových lokalit je i zmiňovaná  lokalita resp. ubytovna v Ouvalově ulici, kde  nyní žije několik desítek občanů.  Tito jsou s bydlením celkem spokojeni a jak  vyplývá i z informací městské polici Slaný okolí ubytovny není  častým cílem  výjezdů městské policie, že by zde docházelo k "problematickým" situacím. Proto mě informace o úmyslu  prodat tento objekt soukromému  investorovi velice nemile překvapila. Tento  úmysl byl i schválen Radou města a podstoupen  k jednání  zastupitelstva. Kuloární informace , že se město zbaví  problematické ubytovny, mě přišly úsměvné. Přeci prodejem ubytovny, která není  zcela jistě  na pohled vzhledná nezmizí i potřeba ubytovaných někde  bydlet. Důsledkem by bylo  přesunutí těchto obyvatel do jiného objektu města  event. vystavit  současné obyvatele  tlaku a z nutnosti se nastěhovat do některých "neměstských" ubytoven. Celý tento zámysl rady města v celkovém  pohledu nabízí mnoho otázek , ale málo odpovědí.  Myslím si, že  město by si mělo ubytovnu ponechat a naopak  zcela využít  všech finančních zdrojů včetně zdrojů dotačních na rekonstrukci a nemovitost si ponechat. Z průběhu jednání  zastupitelstva bylo jasné, že takový úmysl je a to napříč politickým spektrem, proto se nabízí mnoho otázek , zda zájem  není zcela jiný? Co bude dělat město, až někdo projeví zájem a jiné městské nemovitosti , které slouží městu k plnění jeho  historických a základních  úloh, jako jsou např. mateřská školka, muzeum  či nemocnice ???


Radek Kasík (KSČM): Jestliže Město (Královské Město Slaný) zajistí důstojné bydlení pro tam bydlící občany za jimi zaplatitelné ceny (čili dostupné bydlení), tak nevidím důvod, proč by si tuto ubytovnu mělo ponechat. Je však dosti pravděpodobné, že v případě prodeje ubytovny soukromníkovi dojde velmi  brzo k nátlaku na tam bydlící, aby ubytovnu opustili nebo souhlasili s novou nájemní smlouvou, která bude obsahovat dohodnuté nájemné v mnohem větší výši a pokud ji nájemník podepíše, zhorší se podstatně jeho situace a on požádá o příspěvek na bydlení, jehož vyplácení, bude-li mu přiznán, dále více zatíží mandatorní výdaje Města, aniž se podmínky bydlení dotčených osob jakkoliv zlepší. Je to tedy zřejmý způsob dobývání veřejných peněz soukromými investory, kteří se zaměřují na tzv. obchodování s chudobou.


Martin Cílek (zastupitel, Naše město): Co se týče ubytovny Mexiko v Ouvalově ulici, vidím tuto problematiku ve dvou rovinách. Jednak zde žijí sociálně slabší obyvatelé a toto "ubytování" je pro ně stěžejní a klíčové a hlavně jediné. Proto je důležité mít ve městě podobný typ zařízení a naprosto rozumím obyvatelům této lokality a jejich obavám.  Na druhou stranu pro město je tento objekt absolutně neekonomický bez získání dotace. Opravy budou stát desítky miliónů korun, které je nesmysl opravovat pouze z vlastních zdrojů, to už by bylo vhodnější postavit ubytovnu novou a třeba na jiném místě. Dotační tituly nejsou v tuto chvíli pro tyto účely nejpříznivější, proto diskuze na toto téma v rámci pracovního zastupitelstva by byla vhodná.


Pavel Nepil (Naše město):  můj názor je asi takový, že město, jako správný hospodář, by se mělo starat o svůj majetek a ne ho nechat chátrat, jako je tomu v případě této nemovitosti. Navíc se dle mých informací na provoz této ubytovny doplácí v řádu statisíců. Takže za mne: souhlasím s prodejem ubytovny, ale s tou podmínkou, že nový majitel zde nechá původní nájemníky po rekonstrukci bydlet, a to za podmínek obvyklých v našem městě. Tímto bych já osobně podmínil případný prodej. Takže buď co nejdříve městem zrekonstruovat, neboť objekt je v dezolátním stavu, nebo prodat za výše uvedené zásadní podmínky.


Ing. Jan Machálek (KSČM):  Pokud prodej ubytovny povede k odsunu tamních nepřizpůsobivých spoluobčanů, rekonstrukci budov ve stylu těch naproti, tak jedině dobře. Je třeba sledovat záměr možného kupce. Pokud by to vedlo jen ke změně majitele, stejnému účelu a jen kasírování peněz od státu za provozování ubytovny, tak rozhodně ne.

Související článek:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/nezadouci