SLÁNSKÉ NOVINY

Uvidíme Neapol ve Slaném na vlastní oči?

2016-06-06 21:12:34, - redakce

Kam až naše město přivede  neschopnost současného vedení  slánské radnice?

Jistě všichni znají známé rčení "Vidět Neapol a zemřít". Ano, panorama tohoto italského města v pozadí s impozantní siluetou Vesuvu určitě stojí za vidění. Ale v posledních letech je Neapol proslulá spíše svým nepořádkem v ulicích a nefungujícími veřejnými službami. Sám jsem měl možnost se o tom na vlastní oči přesvědčit.

A tak tisková zpráva Technických služeb, kterou dnes obdržela redakce Slánských novin, mi jen vybídla k tomu, abych k problému, ke kterému město Slaný nezadržitelně směřuje, napsal tento příspěvek.

Vážená redakce,
 Město Slaný vypovědělo na začátku dubna společnosti TS Slaný, která se ve městě stará o komunální odpad a zabezpečuje pro město veřejně prospěšné služby, smlouvy. TS Slaný tak naposledy vyveze komunální odpad 3. července. Jak bude svoz zajištěn po tomto datu, ovšem není jasné, jelikož město problém zatím nijak neřešilo. Oba jednatelé TS Slaný jsou přesvědčeni, že výpověď smlouvy zaslaná městem je neplatná.

Více informací naleznete v přiloženém prohlášení.

Za TS Slaný s pozdravem

Jan Fadljevič

Tisková zpráva Technických služeb

Město Slaný nemá zajištěný svoz odpadu. Hrozí, že v červenci ulice zavalí odpadky.
 6. červen 2016 - Město Slaný vypovědělo na začátku dubna společnosti TS Slaný, která se ve městě stará o komunální odpad a zabezpečuje pro město veřejně prospěšné služby, smlouvy. TS Slaný tak naposledy vyveze komunální odpad 3. července. Jak bude svoz zajištěn po tomto datu, ovšem není jasné, jelikož město problém zatím nijak neřešilo.
  "Společnost TS Slaný doposud na základě smluv zajišťovala pro Slaný služby, které jsou nezbytné pro řádný chod města i jeho infrastrukturu. Po té, co jsme obdrželi výpovědi, není jasné, jak hodlá město tyto služby zajistit, ani jaký bude další osud společnosti TS Slaný," vysvětlují jednatelé Jan Fadljevič a Jiří Kučera.
 Pro společnost TS Slaný, kterou z jedné poloviny vlastní město Slaný a z druhé společnost AVE CZ, odpadové hospodářství, představují zakázky pro město zhruba 80 % ročního obratu. "Společnost TS Slaný zaměstnává několik desítek lidí, kromě jiného úzce spolupracuje i s úřadem práce v angažování nezaměstnaných. V případě, že by společnost zakázky pro město nevykonávala, museli bychom už v červenci propustit asi 25 lidí," upozorňuje Jan Fadljevič.
 "Jsme přesvědčeni, že výpověď smlouvy zaslaná městem je neplatná. Doufáme, že na valné hromadě v termínu 13. června 2016 město k problému zaujme jednoznačné stanovisko," shodují se oba jednatelé TS Slaný.


K výše uvedené zprávě by bylo vhodné doplnit několik dalších informací.

Odpovědi radního Bartoníčka

Odpovědnou osobou za vedení slánské radnice byl pro styk a komunikaci s Technickými službami určen pan Bartoníček. Obavy z jeho odborné "připravenosti" a kompetentnosti cokoliv řešit  se již na Slánských novin prezentovaly a bohužel, tato kauza je zcela potvrzuje. Pan Bartoníček (uvolněný člen rady města) totiž již 2 měsíce nedělá v této věci prakticky nic. Již před 10 dny jsme mu osobně zaslal tyto otázky:


Pane Bartoníčku,

Slánské noviny připravují článek o problematice Technických služeb.
Jako členu rady, který je pověřen dohledem nad prací této městem spoluvlastněné organizace, si vám dovoluji položit několik otázek:

1) Jak bude vedení města řešit spornou fakturaci služeb Technickými službami, které tato organizace v letech 2014 a 2015 fakturovala ve výši cca 2,7 milionů korun nad rámec uzavřené smlouvy bez řádné objednávky a tedy patrně neoprávněně?
 
2) S ohledem na to, že smlouva o zajišťování služeb touto organizací byla radou města  vypovězena na konci března s tří měsíční výpovědní lhůtou, proč nebylo doposud vypsáno vedením města žádné výběrové řízení na zajištění těchto služeb od 1.7.2016?


Odpověď pana Bartoníčka byla následující: "Slánským novinám nejen, že neposkytuji žádné rozhovory, ale ani neodpovídám na jejich dotazy." 


Vyjádření člena dozorčí rady TS Slaný

K uvedenému problému se vyjádřil rovněž zastupitel města, pan Hůla (Svobodní), který je členem dozorčí rady Technických služeb:


Samozřejmě že problém je v nečinnosti nového vedení města, které od 4.dubna 2016 prezentují pánové Hrabánek (starosta), Zálom (místostarosta) a Bartoníček (uvolněný radní).

Výpovědi smluv, které byly dle názoru právníka města problematické a znamenaly značnou právní nejistotu, byly podány 29.března 2016. Původní radu města odvolali zastupitelé 4.dubna 2016. Bezprostředně po výpovědi smluv, měla původní rada města v úmyslu vypsat nové výběrové řízení na zajištění odvozu komunálního odpadu tak, jak ukládá zákon o zadávání veřejných zakázek. Než by byl znám vítěz výběrového řízení, zajišťovaly by odvoz odpadu Technické služby Slaný na základě tzv. jednacího řízení bez uveřejnění. Protože ale nové vedení města nekonalo, tak uběhly dva měsíce z tříměsíční výpovědní lhůty a teď potřebují najít někoho, na koho svoji vlastní nečinnost svedou. To, že prakticky svým přístupem rozložili oddělení manažera rozvoje města, které výběrová řízení zpravidla pro město Slaný připravuje, tomu zasadili jen další ránu.

O tom, jakým způsobem má být zajištěn odvoz odpadu v mezidobí, než bude znám výsledek výběrového řízení na dodavatele uvedených služeb, byl informován jednatel společnosti Technické služby Slaný Jan Fadljevič od tehdejšího místostarosty Ing.Zlámala již 5.ledna 2016. Proto mi překvapuje jeho vyjádření, které se mi dnes dostalo do rukou.

Valná hromada a dozorčí rada TS Slaný byla naplánována na 28.dubna 2016 a právě jednatelé TS Slaný ji odvolali na základě žádosti radního Bartoníčka, který k něčemu takovému neměl žádný mandát. Ten mají od zastupitelstva města Ing.Zlámal (pro valnou hromadu a dozorčí radu), p.Hůla (dozorčí rada), Mgr.Černický (dozorčí rada).

Stejně jako jednatelé TS Slaný jsem i já přesvědčen, že valná hromada a dozorčí rada pomůže vyřešit tento problém, který by jinak ani nevznikl, nebýt změny ve vedení města 4.dubna 2016.


článek  připravil L.Peška

Další informace k problematice Technických služeb si můžete přečíst zde:
http://www.slanske-noviny.cz/clanek/starostova-lez-ma-kratke-nohy