SLÁNSKÉ NOVINY

Rozpory v ANO a upadající ČSSD

2018-05-24 15:43:21, - redakce

Komunální volby se budou konat první říjnový víkend, tedy přesněji 5. a 6. října.  Rozhodnutí o vypsání termínu bylo zveřejněno teprve včera, ale jejich přípravou se zabývají místní politické strany již několik měsíců. 

Hnutí ANO, které vyhrálo poslední komunální volby ve Slaném, patří opět k největším favoritům těch nadcházejících. Ale zároveň má, alespoň ve Slaném,  velké problémy se sestavením  kandidátky. Řada kandidátů, které se k hnutí ANO hlásili ve volbách v roce 2014, nechce mít se současnou místní organizací ve Slaném již nic společného.  Důvodů a příčin je hned několik. Jednou z hlavních příčin je dozajista osoba Andreje Babiše, který se vyprofiloval ve značně autoritativního politika. Navíc politika, kterému ani trestní stíhání nezabrání v jeho politických ambicích. A to  řadě lidí, kteří v ANO viděli  naději na změnu politického chování ve vrcholné politice, přineslo značné zklamání jejich očekávání. Místo lidí nových a nezkažených se dívají na to, jak do ANO proudí horem dolem znovu a znovu ti, kteří místo na veřejný zájem hledí spíše na své osobní cíle.
Slánské ANO si situaci zhoršilo ještě více tím, že po vyhraných komunálních volbách nedokázalo obsadit post starosty a přenechalo jej až čtvrté straně v pořadí, slánské ČSSD. Navíc, někteří  zastupitelé zvolení za ANO, nedokázali plnit sliby, které toho hnutí dalo slánským občanům během předvolební kampaně - tedy, že na slánskou radnici přivede nové lidi. Dr. Širc "zběhl" z tábora zastupitelů ANO k ODS jen pár dní po vyhraných volbách. Pánové Zíma a Berkovec se pak přidali k těm, kteří v dubnu 2016 zorganizovali převrat na slánské radnici a aktivně tak napomohli  k odvolání místostarosty Zlámala, který byl v té době i předsedou místní organizace ANO ve Slaném, kterou o pár let před tím sám zakládal.  Významně tak přispěli k návratu těch, které slibovali "vymetat".
To řada členů ANO nemůže Berkovcovi zapomenout a tak k jeho zařazení na kandidátku ANO pro komunální volby 2018 mají značné výhrady. Někteří z nich jednoznačně prohlašují, že s Berkovcem na jedné kandidátce nebudou. Podobně se vyjádřila i řada dalších slánských osobností, které ANO ve Slaném oslovilo. A tak, vzhledem k tomu, že se zpravidla jedná o nestranické kandidáty,  patrně někteří zamíří na kandidátku  jiných stran (nejčastěji jsou uváděny USZ a Naše město), nebo nebudou kandidovat vůbec.
Není tak divu, že ANO "bere" doslova každého. Lidi na kandidátku shání dokonce i na inzerát. Jak tato "taktika" zapůsobí na slánské voliče uvidíme za pár měsíců.

Ještě v horší situaci je pak slánská ČSSD. Té reálně hrozí, že se poprvé po více než 20 letech do zastupitelstva města vůbec nedostane. Propad celostátních preferencí je pro místní organizaci ve Slaném doslova smrtící. I v době, kdy celostátně měla tato strana podporu kolem 25 - 30% se jen těžko v komunálních volbách slánská ČSSD dostávala přes 10%. Nyní s celostátní podporou  kolem 8% může reálně ČSSD ve Slaném dosáhnout  cca 3% voličských hlasů. A to na získání mandátů v zastupitelstvu asi stačit nebude. Navíc, i slánská  ČSSD registruje značný úbytek zájmu osob  o účast na její kandidátce. Většina kandidátů z předchozích voleb nesouhlasí se zradou, kterou předvedlo vedení ČSSD, když ukončilo spolupráci s novými  demokratickým stranami a spojilo se s ODS a dalšími partajními "starými strukturami". Jednoznačně ve snaze zachovat své dobře placené funkce ve vedení města. Původně odvolaný starosta Zálom byl za svoji podporu nového starosty Hrabánka (ODS) odměněn funkcí místostarosty. Radní Víšek pak svými "aktivitami" při získávání veřejných zakázek připomněl dobu stranických kmotrů z přelomu tohoto století.  Těžko si představit, že by tyto kroky a rozhodnutí mohly  nějak zvýšit zájem slánských občanů o tuto upadající politickou partaj.


Související články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/kolik-je-mozne-usetrit

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/hlasovani-o-odvolani-mistostarosty-zaloma

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/slansti-stachanovci

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/police-cr-vysetruje-vedeni-slanske-radnice

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/dric

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/co-jsme-si-po-volbach-nemysleli