SLÁNSKÉ NOVINY

Smlouva na parkovací dům je neplatná

2013-12-15 10:38:54, - redakce

Před několika dny obdrželo vedení městského úřadu detailní právní rozbor, který potvrdil to, co již řadu měsíců tvrdí jak představitelé opozice (L.Peška), tak i někteří další zastupitelé (J. Heřman, P.Bartoníček): Smlouva na výstavbu parkovacího domu, kterou podepsal starosta města bez souhlasu městského zastupitelstva, je neplatná.

Oba místostarostové, J. Hložek i M. Hrabánek, kteří ještě před několika týdny odmítali názory kritiků výstavby parkovacího domu, jako nepodložené, tak  musí připustit, že tato stavba za 100 milionů korun stojí právně zcela "na vodě".

Městské zastupitelstvo, které se sejde 18. prosince, tak stojí před nelehkým úkolem, jak s touto nyní již definitivně potvrzenou informací  o neplatnosti  smlouvy, jejích dodatků i plateb, které doposavad město firmě KOMA poukázalo (jedná se cca o 35 milionů korun) dále naložit.

Bude třeba zanalyzovat celou situaci, zjistit právní východiska i minimalizovat škody, které z této situace pro město Slaný vyplývají. Pozornosti zastupitelů by však neměla ujít ani odpovědnost konkrétních osob, které tuto situaci zavinili.  Je zřejmé, že hlavním viníkem dané situace byl bývalý starosta města, dr. Rubík,  který všechny tyto smlouvy, v rozporu se zákonem, podepisoval. Ovšem svůj díl odpovědnosti mají i pracovníci odboru správy majetku, kteří dané dokumenty starostovi připravovali, členové městské rady, kteří prokázali fatální netečnost a toleranci těchto nezákonných aktů i ti ze zastupitelů, kteří se spokojili s naprosto nedostatečnými informacemi při projednávání rozpočtů města na rok 2012 a 2013.

V mezidobí zahájil práci i pětičlenný výbor pro parkovací dům, který byl zvolen na  listopadovém jednání zastupitelstva. Jeho členy jsou pánové Hložek, Hrabánek, Šrom, Matoušek a Peška.  Bohužel, ani  práce výboru není bezproblémová. Členové výboru si oprávněně stěžují na to, že vedení města, konkrétně pan místostarosta Hložek, neplní úkoly a závěry, které výbor na svých jednáních přijme.  Například úkol, aby ke zpracování právního rozboru celé situace kolem parkovacího domu byla vyzvána renomovaná právní kancelář Šikola, který měl místostarosta Hložek splnit do 2. prosince, dodnes splněn není. Místostarosta města dosud žádné materiály této právní kanceláři k podrobnému rozboru nepředal. Tato situace tak bude městským zastupitelům výrazně  komplikovat  hledání způsobů jak daný problém dále řešit.

Výbor pro parkovací dům zahájil také jednání s firmou Koma o možném řešení daného problému a nápravě vzniklé situace. Nejedná se totiž jen o problém neplatnosti uzavřených smluv, ale také o oprávněnost některých plateb, které byly firmě KOMA nad rámec základní smlouvy vyplaceny a v neposlední řadě také o to, že stavba nesplňuje některé technické parametry, ke kterým se firma KOMA ve výběrovém řízení zavázala. 
Na společném jednání 12. prosince zástupci firmy KOMA předložili návrh na řešení  některých připomínek města k technické realizaci stavby. Z tohoto návrhu vyplývá, že firma KOMA je připravena snížit cenu díla o 2 miliony korun a dále poskytnout městu Slaný slevu z dalších servisních služeb cca v hodnotě 3 milionů korun.
Na prosincovém jednání zastupitelstva by se tak mělo rozhodnout, zda město Slaný akceptuje tuto nabídku, nebo bude  trvat na jiném řešení vzniklé situace. Předběžně s touto dohodou vyslovili souhlas pánové Hložek a Hrabánek. Výhrady k tomuto návrhu mají členové výboru, pánové Šrom a Matoušek. A zásadní nesouhlas s návrhem vyslovil dr. Peška. Podle jeho názoru město prokázalo nárok minimálně na slevu z ceny díla z důvodů nedodržení časů na zaparkování ve výši 5,2 milionů korun a dále pak nepodložené vyplacení částky cca 1 milionů korun na základě dodatku č. 3. A to navíc není ani uvažována smluvní pokuta 50.000 Kč denně, která by městu Slaný měla náležet na základě technických nedostatků stavby po jejím převzetí městem. 


Další související články s touto kauzou naleznete zde:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/pravda-je-nebezpecna

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/zatloukat-zatloukat-a-znovu-zatloukat

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/kontrolni-vybor-potvrzuje-nedostatky-pri-realizaci-parkovaciho-domu

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/mestske-zastupitelstvo-se-bude-zabyvat-kauzou-parkovaciho-domu

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/parkovaci-dum---predstavy-a-skutecnost

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/policie-zahajila-vysetrovani-okolnosti-vystavby-parkovaciho-domu

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/kauza-parkovaciho-domu-smeruje-k-soudu

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/uhos-potvrzuje-nezakonnosti-v-kauze-parkovaciho-domu

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/politicke-strany-vyzyvaji-vedeni-města

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/starosta-mesta-podezrely-ze-spachani-trestneho-cinu